CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 2-Jun-2009 01:59 Email | Share | | Bookmark
MACAM-MACAM CERITA....

Salam semua..

Dah lama betul tak update kat sini...
semuanya berpunca dr penyakit 'm'...serba serbi 'm' je

pd kawan2 yg ucapkan happy b'day utk nenek Iman diiringi doa semoga pjg umurnya & sentiasa sihat...terima kasih banyak2 ye....
sekarang nenek ada kat rumah Iman...dah dekat seminggu nenek dtg sini..
memang seronok la bila nenek dtg rumah Iman...nenek rajin masak & kemas rumah..hehehe
ibu balik rumah pun terus boleh mkn...semuanya nenek dah sediakan

Sabtu (30/5/09)...Wan (mak abah), Acu, Maklong & sepupu2 Iman pun dtg jg dr kampung...
memang meriah la rumah...
memula abah bawa diorang pegi Nilai utk shopping bj raya...
balik dr Nilai..pegi mkn sate Kajang pulak....


Aktiviti hr Ahad (31/5/09) pulak...bgn pagi2...siapkan bekal & terus bertolak ke Port Dickson
seronok sgt Iman main air w/pun masa tu dia tak sihat
asyik muntah, batuk & selsema masa tu..tp bila nmpk air..abis ilang penyakit
lps pergi PD..terus pulak pegi Alamanda....& lps tu singgah PKNS bangi
memang seronok tp bdn rasa letih teramat..malam tu Iman teruk demam & muntah2..huhuhu..
muka pun dah cengkung...sbb takde selera makan...





Ni pulak aksi Iman kat rumah mlm tadi..
tetiba pulak datang mood nak berposing & suruh ibu ambil gambar dia...
siap gelak2 pulak tu...





Sunday, 17-May-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BIRTHDAY NENEK.....

Hari ni genap la umur nenek Iman 52 tahun...
semoga nenek sentiasa sihat, panjang umur, murah rezeki dan bahagia selalu...Amin....

Iman bangun pagi..terus telefon nenek & nyanyikan 'happy birthday' ...
ibu pulak..tepat pukul 12 mlm..hantar mesej utk nenek..
hadiah tak beli lagi ni..kena tunggu nenek dtg sini atau balik kg la baru bagi




Monday, 11-May-2009 02:35 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI IBU.....

Salam..

Kepada kawan2 yg bergelar ibu/mama/ummi/mak/emak/mummy atau seangkatannya..Selamat Menyambut Hari Ibu...

dan teristimewa buat mak tersayang dan ibu mertua tercinta....terima kasih kerana menjadi ibu terbaik untukku...

Semalam...pagi2 lagi abah dah wish 'Selamat Hari Ibu'
pastu dia tanya nak mkn kat mana utk lunch....tp fikir2 punya fikir..takde lak tempat yg menarik nak pegi..
kebetulan tekak ni teringin nak makan tempoyak ikan tenggiri..jadi semalam lunch kat rumah je la
menunya: tempoyak ikan tenggiri, sambal tumis jering + bilis, ulam jeruk petai, sambal tempoyak & sup tenggiri (utk Iman)..
lepas makan..masing2 lepak dpn tv & tidur...
pastu bgn tidur...abah ajak pegi SR mkn kek...
Iman pun sukahati la dpt mkn kek strawberi...ibu lak ambik choc indulgence & tom yum kung
lps makan..singgah mydin jap cari brg sikit & terus balik...
memula nak bw Iman pegi Tasik Cempaka..tp dah lewat, cancel la...
sian lak Iman..ngamuk2 la jg dia..sbb dah jnji pastu cancel...
lenkali ye Iman....

emm...minggu lepas...ibu mc 2 hari..
sebabnya...teruk sgt kena asma...
sekarang ni memang tiap2 hari kena..& biasanya waktu pagi
makan ubat pun lambat baik...
dah teruk sgt..hari khamis (7/5/09) pegi Az-zahrah utk sedut gas...
lps sedut..doktor periksa & masih tak ok lagi...pastu dia suh sedut lagi sekali
kalau kali ke2 pun tak ok...doktor cakap kena masuk wad...
mujur la lps sedut kali ke2 tu ok sikit2....risau jg kalau masuk wad...camana la nanti
masa tu trs teringatkan kak dila ( http://dilabangi.fotopages.com/ )
bila fikirkan kak dila hari tu kemain lama duk kat hospital...lagi la risau
camana la Iman nanti..dah la tak penah pisah ngan dia...

menurut doktor...asma ni sakan menyerang sbb hormon pregnant...
dia kata memang normal mcm tu...
nampaknya selagi belum bersalin..selagi tu la kn tanggung asma ni..
kalau dulu..jarang2 kena..skrg ni tiap2 hari...
nak buat camana..ni la salah satu dugaan bg seorang ibu...
malam2....waktu ibu tak boleh tidur sbb sesak nafas...ibu akn bersandar kat tepi sofa
masa tu ibu tengok Iman sedang tidur nyenyak diulit mimpi..
syukurlah..anak ibu ni sentiasa sihat & cergas...
ibu tak kisah tanggung semua ni...asalkan Iman & baby yg bakal lahir nanti sentiasa sihat...

cite pasal Iman..
baru2 ni ibu ada cakap...masa ibu bersalinkan baby nanti..Iman tak boleh ikut...sbb ibu kena duduk kat hospital...
bila dengar mcm tu..iman terus nangis teresak2 & cakap:
'nanti sape nak buatkan susu utk Iman, sape nak mandikan Iman, sape nak pakaikan baju Iman,
sape nak masakkan utk Iman, sape nak basuh yak Iman ?????'
masa tu ibu terus rasa sebak & peluk Iman...menitis jg air mata ni
terus terfikir...camana la keadaan anak2 sekecil Iman ni yg kehilangan ibu utk selamanya..
"Ya Allah...panjangkan lah usiaku & berikanlah aku kesihatan yg baik agar dapat aku laksanakan tanggungjawab aku sebagai seorang ibu dan mencurahkan sepenuh kasih sayang utk anak-anakku"
Amin......

nampaknya ini saja le cerita kali ni..
air mata pun dah sakan berlinang2 ni.....ada rasa sedih, sebak..bercampur semuanya

wassalam..


Tuesday, 5-May-2009 02:38 Email | Share | | Bookmark
KISAHKU....

Salam Semua....

Lama betul rasanya tak update fp ni....
bukan taknak update...tp sejak2 akhir2 ni sibuk dgn kerja
bhn nak update pun takde.....nak ambik gambar pun takde mood sejak 2 menjak ni..huhuhuhu...

banyak nak cite....tapi kang cite panjang2 jadi cam cerpen pulak..
jadi kena ringkaskan la ye...
memula nak kongsi 1 cerita ni......pada 22/5/09 yg lepas...Iman ikut ibu pergi klinik & scan baby yg kat dalam ni...
syukurlah baby dlm keadaan sihat dan cergas & berdasarkan scan hari tu..doktor cakap adik Iman tu adalah 'BOY'...............
ibu tak kisah pun samada boy atau girl....yg penting sihat sempurna..
tapi bila dah tahu akn dapat baby boy....happy la juga...

ni cerita yg tak best pulak..sejak akhir2 ni ibu makin kerap kena asma
paling kerap kena pada waktu malam....memang tak lena la tdr sekarang ni
baru2 ni pergi Az-Zahrah utk sedut 'gas'...tp takde apa2 kesan pun...
mungkin sbb pregnant, sikit je la doktor bg gas tu...
pastu dah tak thn sgt..makan la juga ubat asma..huhuhu
sesape yg ada penyakit asma mesti tahu camana kesan selepas makan ubat tu..
memang habis menggigil 1 bdn lepas tu....sampaikan nak bangun pun tak larat ]
sebelum2 ni kalau kena asma..takde lama mcm ni...bila mkn madu & ubat batuk..terus lega
tapi kali ni....memang teruk...

Lagi 1 cerita..pada malam khamis lepas (30/4/09)...tetiba abah mesej ajak balik kampung...
masa tu dalam pukul 9 lebih (malam) & dia masih kat tempat keje lagi
ibu pun apa lagi..berdesup la kemas2 barang.... lebih krg pukul 11 mlm kitaorg keluar dr rmh...
Iman la paling seronok ms tu...suh buka kasut dlm kereta pun takmo...tak sbr2 nak smpai kg
dia ingat dekat agaknya kg tu..
paling lawak...sampai kat area sentul..ada kwsn gelap2 sikit...
selamba Iman cakap 'ha..dah sampai dah kg Iman'
syukurlah...akhirnya kami semua selamat sampai pd pukul 2.30 pagi.......

Bangun tidur esoknya agak lewat juga..sekali tgk kat ats meja mkn dah ready nasi lemak..
Nenek Iman la tu yg masakkan....mcm tahu2 je anak dia ni teringin nak mkn nasi lemak
Iman pun berselera jg makan.....tambah2 lagi bila nenek yg suapkan...



utk lunch pulak...nenek masak lauk2 ni...



Pastu petang pulak ada pasar malam....ibu beli murtabak daging, apam balik & buah....
ingatkan nak cari ulam2 kampung utk bw balik ke sini..tp takde la pulak
cuma ada sayur2 biasa je...
malam tu tidur kat rumah nenek lagi..sbb kalau kat rumah 'wan' (MIL ibu) takde org
diorang semua pergi kenduri mlm tu..

Sabtu -2/5/09
Pagi2 lagi abah dah bangun..sebab nak tgk projek sawit kat kg wan...
nenek pulak hr ni buat ns grg & beli juga nasi lemak....
sebenarnya abah yg teringin nak mkn nasi lemak makcik Peah ni...rm1 je sebungkus..sedap la juga


ni pulak lauk utk lunch...


petang tu..nenek masakkan juga laksa penang..
peberet ibu tu ...hehehehe


malam tu giliran tidur kat rumah wan pulak...
Iman seronok le jumpa sepupu2 dia kat sana
tapi ibu lupa lak nak ambik gambar..huhuhuhu
gambar lauk2 utk dinner pun lupa nak snap..lapar punya pasal
malam tu makan:
-ayam kg grg pedas
-ayam kg masak kicap
-ikan talapia grg
-talapia masak rom + terung
-tempoyak jering
-ulam jeruk petai
memang semuanya sedap....

esoknya (ahad: 3/5/09) bgn pagi2 abah hantar ibu & Iman ke rumah nenek
sebabnya abah & wan nak pegi ladang sawit...
smpai kat rumah nenek...terus ngadap b/fast...
ni semua nenek yg masak


lauk lunch pulak...nenek masak ni..
ada jg jiran bg sambal jering...


siap lunch...rehat2 jap..lps solat Zohor trs bertolak balik ke Bangi semula
Iman cam biasa...berat hati nak tinggalkan kampung..
nenek Iman pun cam biasa jg..menangis bila Iman mula masuk dlm kereta
ibu lak...menahan sebak je la...ikutkan hati mengalir jg air mata ni...huhuhuhu...

Kesimpulannya balik kg memang best..paling best..dpt mkn masakan nenek &
dpt merehatkan bdn
bila dah sampai bangi..bermula le rutin harian cam biasa



Thursday, 16-Apr-2009 02:04 Email | Share | | Bookmark
SEPI..MENYEPI.....

Sebenarnya takde apa yg menarik utk dikongsikan....
sabtu & ahad lepas pun takde aktiviti menarik....
tapi ada benda yg nak aku ceritakan di sini....
sebuah kisah suspen yg telah membuatkan aku bergenang air mata, terkedu & jadi tak tentu arah

Alkisahnya...sabtu hari tu (11/5/09)...aku keje (halfday)
asben pun kena keje jugak..tp dia nak gi lmbt sikit...
so, aku suh dia hntr Iman kat rumah bb sitter ms nak gi keje nanti...

kat ofis...aku buat keje cam biasa la...
pastu dlm kul 12 lbh..asben call suh tapau nasi...
lo..rupanya dia tak gi keje lagi......maknanya Iman hr tu pun duk kat rmh la juga ngan abah dia
tu biasa la...sbb selalu kalau aku keje..asben yg jaga Iman kat rumah

balik keje...aku gi kedai tapau nasi...pastu trs balik rumah
sampai rumah..Iman terus cakap 'ibu...Iman dah mkn ubat dah..Iman makan sorang2 je'
Iman masa tu selsema & batuk....tp tak la teruk sgt
aku tnya asben..dia kata dia tidur & tak sedar pun Iman mkn ubat
aku tengok ats meja ada ubt demam & selsema..
pastu ada kesan ubt kat penutup botol ubt tu...
sebenarnya ubt tu aku patutnya simpan ...sbb ubat yg sepatutnya Iman mkn..aku dah masukkan dlm beg utk bw ke rmh bb sitter
tp dia ni dr kecik jns suka mkn ubat...kdg2 sihat walafiat pun dia mintak ubt juga
penah sekali tu diam2 dia mkn pil perancang aku (noriday)
sib baik pil tu ada rs2 pahit & dia takleh telan..setakat kulum2 je la..

ok sambung kisah tadi lak..
lps mkn nasi sume..asben pegi keje
aku lak...lps kemas2 dapur....layan2 Iman jap..pastu aku solat
elok je siap solat..tengok Iman dah terlena kat dpn tv...
heran jugak...sbb abah dia cakap dia bgn kul 10...takkan la dah tdr..
pastu baru aku teringat pasal ubat yg dia makan tadi...
sblm ni kalau dia mkn ubat..takde nya kesan mengantuk..dia tetap cergas cam biasa je
pastu aku cuba kejut2 dia....tp dia tak bgn2
aku tengok muka & tgn dia cam pucat....air mata aku dah mula bergenang
aku call asben bg tahu pasal Iman & dia suh aku cuba kejut lagi...

dah tak tahu nak buat apa...aku call jiran suh dtg rumah
dah la ms tu hjn lebat....jiran aku tu ngan 2 org anak kelam kabut dtg
dia angkat Iman & panggil kuat2 baru la iman tersedar
terpinga2 Iman masa tu ...
mulanya nak bawa dia gi klinik..tp tgk dah ok..lega sikit hati
rasanya mesti dia dah mkn ubat tu lebih had...sbb tu jd lalok camtu
apa2 pun syukur lah Iman tak apa2....& peristiwa ni jd pengajaran utk aku & asben

hari Ahad lak..kitaorang pegi Alamanda lagi....
sbb dah salu sgt gi Alamanda je...nak ambik gambar pun takde mood...
sblm tu...pegi mkn udang besar kat depan masjid Putrajaya.....tp segan lak nak snap gmbr...
sbb tu la fp ni sepi je mggu ni ..

apa2 pun...layan je la gmbr ni..takpe la kan gmbr lama pun..jnji ada..

ni kat Alamanda jg ni..hehehhe...ms Iman 1 thn 2 bln


kat hosptl kajang...ms 1 thn 6 bln..




[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net