CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 20-Sep-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
AIDILFITRI 2009...kali ni raya berempat!!!

Raya tahun ni memang lain dari biasa...
pertama.... sebab tahun ni dah raya berempat...ibu, abah, Iman & Ajmal..
kedua....sebab tahun ni ibu kena raya dlm pantang...huhuhuh
takde la nak merasa makan ketupat, lemang, rendang dan mcm2 lagi makanan yg best...
dahtu..kena bertapa kat dlm rumah je...takleh nak keluar jalan2 rmh sedara mara, kawan2 ataupun jiran
rumah mertua yg dekat tu pun tak lepas nak pergi...
takpe2....raya kan tetiap2 tahun.... thn depan boleh la lps dendam
takpun..masa raya haji nanti...boleh la sambut besar-besaran

Apa2 pun..raya adalah masa untuk bergaya
walaupun masa tu baru 18 hari dalam pantang, baju raya tetap kena ada juga..
mana aci tgk abah dan Iman je melaram...
tp sepasang je la buat baju raya pun...tp pakai dr pagi sampai ke petang
punya la nak sangat beraya...hihihi...
bila tetamu dtg rmh mak..mcm terkejut je bila cakap tgh berpantang 18 hari..
dah la jln laju semacam je...
tp ms tu muka nmpk sembab je..ms tu berat dlm 50kg...huwaaaaa...
hari2 asyik timbang berat je..punya la risau berat tak turun2
sebelum2 ni berat dlm 42kg..ada masa 39kg je..sekali bdn naik 50kg...mana tak risau

Raya kali ni Iman byk berkepit dgn abah je..
sekejap2 dia ikut abah pegi rmh wan kat kampung..
ok la juga mcm tu..sian jg kalau dia terperap dgn ibu je kat rumah
kalau ada Alya kat rmh nenek..ada la geng nak main2..
tp masa takde Alya..mula le Ajmal yg jadi mangsa.....
mcm2 benda la dia buat pd Ajmal....

walaupun raya tak blh mkn2, tak blh jln2, tak blh melaram sakan...tp bila berkumpul ramai...dah cukup seronok
masa ni la nak berkumpul adik beradik..walaupun ada 3 org je semuanya
tp bila Iman & Alya main2 kat rmh nenek tu..dah rasa mcm ada 10 org budak kat rmh tu..
riuh rendah

ni je la gmbr yg ada sbg kenangan raya hari tu...
org dlm pantang takleh ambil gmbr byk2... ..ni pun byk Iman yg ambik
sbb tu la byk yg senget benget..
apa2 pun..layannnnn













Wednesday, 2-Sep-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
LAHIRNYA CAHAYA HATI IBU DAN ABAH YG KEDUA...IMAN AJMAL

Alhamdulillah....2 September 2009, ibu selamat melahirkan anak lelaki yg diberi nama IMAN AJMAL BIN ALWIZAN
di Hospital Pakar Annur, Bandar Baru Bangi..
Ajmal lahir hanya dengan berat 2.15kg...kecik sgt...
apa2 pun syukur Ajmal lahir dalam keadaan sihat dan sempurna...

Pengalaman melahirkan Ajmal memang susah nak lupa..sebab ibu bersalin secara paksa (induce)
memang sakit nya berganda2 dari biasa...
ibu terpaksa bersalin awal sebab air ketuban yg semakin kurang
kalau dibiarkan..baby mungkin akan lemas..

doktor masukkan ubat lebih kurang pukul 9 pagi..setengah jam lps tu trs rasa sakit
mujur lah abah sentiasa ada bersama ibu waktu tu.....setiap kali sakit, ibu akan genggam tangan abah sekuat-kuatnya..
sakit bersalin paksa ni mmg lain mcm sikit..abah pun tak sanggup nak tgk keadaan ibu ms tu..
akhirnya abah suruh ambil epidural untuk kurangkan sakit...
mulanya ibu memang taknak...tapi dah tak tahan sgt...rela juga la badan ni dicucuk epidural tu..
lepas tu..memang dah terasa sakit langsung..
sampaikan saat2 Ajmal nak keluar pun ibu tak terasa apa..
doktor pun tak ready apa2 waktu tu...apron pun doktor blm sempat pakai..baby dah nak terkeluar..
mmg tak sangka Ajmal akn lahir secepat tu...ikut jangkaan doktor, Ajmal akan lahir selepas maghrib..
tapi pukul 5.41 petang, Ajmal dah selamat keluar melihat dunia
memandangkan saiz Ajmal yg kecil...ibu langsung tak kena 'jahit' dan langsung tak ada luka...
syukur lah...
lepas bersalin pun boleh jalan mcm biasa je..takyah nak fikir2 pasal jahitan terbuka dah...

ni la wajah Ajmal untuk tatapan semua...


untuk abah dan Iman...terima kasih ats sokongan dan semangat
bila abah dan Iman dtg hospital bw bunga ni..rasa terharu sangat


dan kepada teman2 yg mengucapkan tahniah & ada jg yg bg hadiah..terima kasih banyak2 ye




Friday, 28-Aug-2009 03:13 Email | Share | | Bookmark
Salam Ramadhan....

Salam...

Lama betul mendiamkan diri...
banyak sebab sebenarnya fp ni tak ber update...
salah satu sebabnya..pc ni kena virus
minggu lepas lg teruk..langsung tak boleh buka fp...
mujur ni dah ok sikit...boleh lawat sesetengah fp kekawan yg lain tp yg tak bestnya tak boleh nak tinggalkan komen...
padahal dalam kepala ni..mcm2 benda nak tulis...
tp simpan dalam hati je la

Hari ni dah 7 Ramadhan umat Islam berpuasa..
tapi ibu langsung tak puasa...
memang sayang nak tinggal puasa..tp demi baby kat dalam perut ni..terpaksa la juga
tambah2 pulak..doktor cakap baby ni agak kecil...& ibu perlu makan lebih banyak utk tambahkan berat badannya...
ni datang keje pun hari2 bawa bekal...biasa nya lunch pukul 1...tp sekarang ni pukul 11.30 dah rasa kebulur
itupun pagi2 dah siap b/fast susu & roti... kalau tak b/fast...tak tahu la camana...
silap2 pitam agaknya...
lambat makan sikit..mula la kepala ni naik pening....trs rs pusing2

Esok ibu dah last keje..lps tu akan cuti 2 bulan ...
due 6/9 ni...doakan ibu Iman & baby ni selamat ye.....
Insya-Allah 2/11/09 akan masuk kerja semula
selama tempoh cuti ni..fp ni memang tak ber update la nampaknya...

Di kesempatan ini...kami sekeluarga memohon ribuan ampun dan maaf atas segala salah silap atau kekasaran bahasa kepada rakan2 semua...
Semoga amalan kita semua diberkati pada Ramadhan ini..Insya-Allah...dan moga2 Aidilfitri yg bakal tiba nanti memberi seribu kebahagiaan utk kita semua...


W'salam....


Tuesday, 4-Aug-2009 07:23 Email | Share | | Bookmark
KISAH IMAN..............ANTARA NEK YAH DAN BIBIK.....

Dari usia Iman 2 bulan..Iman duduk dgn Nek Yah sewaktu ibu pegi kerja..
kebetulan rumah Nek Yah betul2 je depan rumah kita..buka pintu rumah dah nampak rumah Nek Yah tu..
memang takde masalah la sepanjang Iman bersama Nek Yah...
anak Nek Yah, Acu pun rapat dengan Iman..kadang2 Iman sampai taknak balik sebab suka sgt main2 dgn Acu

tapi...tak lama lepas tu..Nek Yah dah pindah rumah...
agak jauh dari rumah Iman & paling tak best...Nek Yah sekarang duduk di tingkat 3...
camana pun..ibu tetap hantar Iman kat situ juga..
lagipun Iman dah biasa dengan Nek Yah..jauh sikit pun tak kisah la...yg penting anak ibu dalam jagaan selamat...

bila ibu mula pregnant...ibu semakin tak larat nak panjat tangga..
hari2 panjat tingkat 3...semput dibuatnya...
dah le ibu ni memang ada asma..lagi le dasyat...huhuhu....
nak harapkan abah memang tak boleh le...abah jenis pergi kerja awal & balik dah malam
memang urusan hantar Iman & ambik Iman dari rumah Nek Yah dah jadi tanggungjawab ibu...
itu pun sekarang Iman dah start sekolah...jadi time nak ambik Iman je la ibu kena panjat tangga
kalau dah tak larat sgt..ibu minta tolong Acu je bawa turun Iman...

nanti kalau Iman dah ada adik..camana la...
nanti ibu nak kena hantar 'baby' ke rumah Nek Yah..pastu terkejar2 hantar Iman ke sekolah pulak..
masa ibu naik atas ke rumah Nek Yah tu..takkan la nak tinggalkan Iman dalam kereta sorang2..
mesti Iman pun kena naik sama2 juga
alahai...bila fikir camtu...rasa lemah lutut ni..
mungkin sehari dua...sebulan dua boleh bertahan...
kalau kena masa tak sihat (semput)..camana le pulak
nak suruh Nek Yah turun bawah ambik baby...susah le pulak..sbb takkan dia nak tinggalkan budak2 lain kat rumah je...bahaya tu...

akhirnya abah bagi cadangan ambik bibik utk jaga Iman & baby nanti...
mula2 tu...ibu memang taknak
tambah2 lagi bila baca macam2 kes mengenai bibik ni...risau dibuatnya...
tetapi setelah fikir punya fikir...ibu terima juga idea abah tu...
itu pun setelah ibu tanya pendapat kawan2 & jiran2....
ada mcm2 pendapat dr mereka..ada yg positif & juga negatif...
setelah ditimbang...dinilai pendapat2 tu semua..baru le ibu berani buat keputusan...

akhirnya...ibu & abah berjumpa dengan agen dan buat permohonan utk dapatkan bibik
dalam masa tu..ibu tak henti2 berdoa semoga dapat bibik yg baik, penyayang dan ikhlas untuk bekerja...
itu la harapan ibu....tak kisah la kalau dia tak sempat kemas rumah atau buat kerja2 yg lain..yg penting boleh menjaga anak2 ibu sebaik mungkin...

Pada 11 Julai 2009....berjumpa la Iman dengan bibik yg akan menjaganya sepanjang ibu & abah pergi bekerja..
mula2 tengok bibik ni..Iman happy sangat...
memang dah lama dia nantikan bibik...bilik bibik pun dah lama ibu siapkan
ibu dan abah belikan set bilik tidur yg serba baru...lengkap dengan tv sekali..
pada pandangan ibu..bilik tu memang cukup selesa utk bibik tidur & lepaskan penat setelah seharian bekerja...
bibik ni namanya Aisyah....Iman pun dari awal lagi dah tahu nama bibik
sebab agen dah bg tahu ibu detail tentang bibik & ibu ceritakan serba sedikit tentangnya pada Iman
dengan harapan..cepat la Iman mesra dgn bibik nanti

hari pertama bibik di rumah Iman....ibu bagi peluang untuk bibik berehat...
kebetulan hari yg sama..nenek Iman pun datang dari kampung
memang ibu yg mintak nenek datang ke rumah Iman..sebab boleh la tengok2 kan kerja bibik..
takde la ibu risau sangat nak tinggalkan Iman nanti masa ibu kerja...

sebagai manusia biasa...ibu terima apa jua kelemahan bibik ni...
lagi pulak dia first time datang ke Malaysia....
walaupun ada perlakuan & kata2 nya yg buatkan ibu tak 'sedap hati'...tapi ibu fikir semua tu secara positif
tapi bibik agak kurang bercakap dgn ibu & abah...dia lebih banyak bercerita dgn nenek...
apa yg paling ibu terkejut...dia buat pengakuan yg dia tak berani utk menjaga baby kecil...
walaupun dia ada anak...tetapi semua urusan penjagaan anak2 diuruskan oleh emaknya...
bila dengar hal ini...ibu bertambah risau....
mula le terfikir yg bukan2..huhuhuhu...
perkara ni bukan boleh dipandang remeh....kalau dah dia mengaku tak pandai jaga baby..maknanya memang dia tak yakin la tu...

ibu minta tolong nenek utk tanyakan secara jujur pada bibik samada dia sanggup atau tidak bekerja dgn ibu & abah...
nenek pulak memang pandai psiko....siap cakap ngan bibik...
'bibik kena fikir betul2..bibik ni kerja dengan p***s, kalau apa2 hal..bibik kena masuk 'dalam'...
bila dengar camtu...bertambah la takut bibik tu..
akhirnya dia terus terang ngaku tak yakin jaga baby....
dia juga bagitahu yg dia kena tipu dengan agen di Indonesia..
menurut agen tu..dia kena jaga anak majikan berumur 4 tahun dan 2 tahun....sebab tu la dia sanggup datang bekerja
dia pun terkejut memula tengok ibu pregnant...sbb agen memang tak maklumkan semua tu
kalau dia tahu awal2 yg ibu pregnant..dia memang akan tolak awal2 lagi utk bekerja dgn ibu
itu le yg dia ceritakan pd nenek..samada betul atau tidak..dia saja la yg tahu
dan setelah bincang dgn abah...ibu call agen bagitahu utk buat pertukaran bibik

Rabu, 15/7/09..agen datang ke rumah untuk ambil semula bibik..
waktu tu Iman tidur....
apabila agen call dah sampai kat depan rumah..bibik terus cium Iman yg sedang lena
masa tu ibu dah rasa sebak... akhirnya air mata ni mengalir juga
lps tu bibik dan nenek saling berpelukan dan nangis2 pulak...
bertambah la sedih ibu tengok...
sebelum masuk dalam kereta agen..bibik salam ibu, cium tangan & peluk ibu...
air mata bibik tak henti2 mengalir...
ibu pun sama le jugak...memang tak boleh nak simpan dah air mata ni....

sedih....memang rasa teramat sedih...
pertama kali melihat dia..ibu anggap dia la nanti yg akan menjaga Iman dan baby....
tetapi rezekinya bersama ibu & abah tak lama...hanya beberapa hari saja sempat tinggal bersama
ibu dah belikan dia kain pasang utk dibuat baju raya,baju & seluar utk dipakai dirumah...
dia ada tanya nenek...baju2 tu camana? sbb dia dah tak kerja dgn ibu...
ibu halalkan semua pemberian tu...dah itu rezeki dia...
yg pasti...ada hikmah semua ni....

esoknya..Iman bangun tidur, dia terus tanya di mana bibik..
ibu bg tahu...bibik dah tak ada...dia dah balik..
dengan nada sedih..Iman cakap 'kenapa bibik balik..bibik taknak jaga Iman dah ke?'
sayu hati dgr Iman cakap camtu...
dalam hati ibu cuma mengharapkan Iman bersabar menunggu kehadiran bibik yg baru..dgn harapan bibik tersebut dapat menjaga Iman dgn lebih baik...

dengan tak disangka2..ibu dapat berita yg maid jiran lama ibu, namanya bibik Surmi sedang mencari majikan baru...
tanpa buang masa..ibu terus contact agen bg tahu untuk ambik bibik Surmi bekerja dgn ibu & abah..
syukur...agen tu janji semuanya boleh diuruskan....
sebenarnya ibu dah anggap bibik Surmi ni seperti saudara sendiri...dr tahun 2006 lg kenal dgn dia
waktu dia kerja dgn jiran lama ibu dulu..dia banyak mengadu suka dukanya dgn ibu
ibu selalu ajak dia temankan ke pasar malam, lepak2 kat restoran makan roti canai & tetiap hari sama2 lepak di playground...
penghujung 2008..kontrak dia habis & dia balik ke Indon semula...
masa kat Indon pun dia selalu mesej ibu bertanya khabar...
bila ibu buat keputusan utk ambik maid...ibu cuba contact dia..tp dia dah bekerja di Sg Petani, Kedah
mujur la dia tak lama dgn majikan tu..sbb majikannya berpindah...dan sbb tu la dia cari majikan baru

Syukur...doa ibu untuk dapatkan bibik yg baik dan ikhlas bekerja dimakbulkan Tuhan...
30/7/09..bibik Surmi selamat sampai di rumah Iman...
ibu langsung tak anggap dia sebagai seorang bibik (maid)....tetapi dia sendiri tahu batas2 nya sbg seorang pekerja
kerja2 rumah setakat ni diuruskan dgn baik...Iman pun dah biasa & kenal dia dr usia 4 bulan..jadi memang tak ada masalah...

Alhamdulillah... semuanya sudah selesai...
akhirnya Iman dapat juga bibik yg baik...tetapi jasa Nek Yah menjaga Iman selama ni tetap dikenang..

Nek Yah & Iman..


Bibik Surmi..(tudung hitam)...
masa ni umur Iman dlm setahun lebih...



Saturday, 25-Jul-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
SATU UJIAN.....



Salam....

Sekian lama menyepi..akhirnya dapat juga menatap fp ini utk kesekian kalinya....
kali ini menyepi bukan kerana penyakit 'm'....bukan juga kerana kesibukan dgn kerja2 di pejabat
tapi sepi kali ini kerana keadaan diri yg tidak sihat

Alkisah....lebih kurang pukul 6 pagi pada 16 Julai 2009...tiba2 terasa nafas begitu sesak...
seperti biasa...bila asma menyerang....terus makan ubat yg dibekalkan oleh doktor
malangnya...selepas makan ubat..masih tak ada apa2 perubahan...
bimbang dgn keadaan baby kat dlm perut ni..terus ajak suami ke Pusat Rawatan Az-Zahrah utk rawatan lanjut
sampai di sana....doktor suruh sedut gas...dan slps tu masih tiada perubahan
sedut lg kali ke2 dan...hasilnya tetap sama....
doktor mula bimbangkan baby dlm perut ni kurang oksigen...dan atas nasihatnya...kena masuk wad utk dpt kan rawatan lebih lanjut...
masa tu..memang dah tak fikir apa...cuma fikirkan keadaan baby je...
walaupun sedih fikirkan akan berpisah dgn Iman....tetapi cuba juga kuatkan semangat...

Balik rumah...lepas kemas2 brg..terus pergi ke KPJ Kajang...
sampai sana...ambik darah, masuk ubat & jumpa doktor....kira confirm kena masuk wad...huhuhuhu
terasa semuanya macam mimpi...
mungkin ini dugaan dan ujian dari Tuhan....
dan syukur lah hanya 2 malam saja tidur di KPJ Kajang...tetapi pengalaman di situ amat bermakna..
pertama kali tidur tanpa pelukan Iman...sesekali air mata ni menitis juga tanpa sedar
tambah2 lagi bila telefon Iman...dia mesti akan tnya
'bila ibu nak balik??? Iman rindu ibu....Iman janji bila ibu balik, Iman tak kacau ibu berehat'.....
Ya Allah...sedihnya hati bila dengar luahan kata2 itu...
mujurlah nenek juga ada bersama-sama Iman waktu tu...dapat la Iman tumpang bermanja...
nenek pun mesti mengalir air mata setiap kali Iman bercakap dgn ibu di telefon...
mujur juga Iman faham dgn keadaan ibu & boleh membawa diri tanpa ibu di rumah...
tetapi abah la yg jadi mangsa....sampaikan abah nak tidur pun tak boleh...asyik kena layan Iman main je...

Keluar dari hospital...doktor bagi mc 4 hari...
pastu abah bg idea suruh ibu rehat kat kg, di rumah nenek....
nanti senang sikit...ada juga nenek tolong tengok2 kan Iman...
dan 18 julai 2009 tu...bertolak la kami semua ke Jerantut...
kat kg memang ibu betul2 rehat..asyik makan tidur je la...

Pada 20 Julai 2009...genap umur ibu 32 thn...
konon2 plan nak pegi sambut birthday di PD..takpun tidur di mana2 hotel...
rupanya dpt tidur kat KPJ Kajang je la...
mujur le kat situ layanan bagus & makan pun sedap....anggap je la 'berehat' kat hotel

Terima kasih pd Pau yg buatkan birthday kek utk ku...
rasa2 nya kek tu belum expired lagi kan... boleh le lg nak makan....
dan pada kawan2 yg ucapkan 'hepi b'day'...terima kasih ats ingatan kalian
tak lupa juga ucapan terima kasih pd teman2 yg sudi menelefon & juga tak henti2 menghantar mesej bertanya khabar...
Kalian la teman di kala susah dan juga senang...thanks

sekian saja la celoteh utk kali ini..
sekarang dah makin sihat dan makin bersemangat meneruskan hidup
apa yg penting sekarang...membuat persiapan lengkap utk menyambut 'org baru' dlm keluarga..
banyak lagi barang baby yg belum beli...sekarang dah pregnant 34 minggu...
mudah-mudahan tiada lagi asma menyerang & baby ni lahir dlm keadaan sihat & sempurna..Aminnn...



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net