CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Thursday, 25-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
JOM MASAK-MASAK.....

Sempena hari Krismas...ibu & abah dpt la cuti lepak2 kat rumah
seronok betul bulan Disember ni..banyak cuti
Acu pun nak datang rumah Iman hari ni...sonok la Iman..

Disebabkan dah lama ibu tak masak2...hari ni memang ibu dah plan nak lunch kat rumah je
dah jemu asyik mkn kat kedai je...
bhn2 utk masak memang awal2 lagi ibu dah beli...
menu ibu hari ni
-tempoyak ikan bilis petai
-ketam masak lemak
-sup sawi
ni je...tp memang berselera makan...
sampai tak cukup nasi

jom tengok apa yg ibu masak...


ni la tempoyak ikan bilis petai....peberet ibu & abah..
nak buatnya senang sgt...


Resepi: Tempoyak Ikan Bilis Petai

Bahan:
-bawang besar
-ikan bilis
-cili padi (tumbuk/blend)
-petai
-tempoyak
-serbuk kunyit
-garam
-ajinomoto (kalau suka)
-minyak utk menumis

Cara:
-memula tumis bawang besar agak layu
-masukkan ikan bilis...biar agak garing
-masukkan cili ..kacau2 hingga cili agak masak
-lepas tu, masukkan petai, tempoyak, garam, kunyit, aji & sedikit air
-biar mendidih & petai nmpk dah masak...dah siappppp....
-biar kuah agak2 pekat..& sedap kalau pedas...baru la makan hingga meleleh air hidung



ni pulak ketam masak lemak..


ketam masak lemak Iman punya...tak pedas..


sup sawi...


sementara ibu masak...ni la keje Iman...tgk vcd Barney


petang pulak...ibu & abah bawa Iman pergi ambik gambar passport..
sebabnya Sabtu ni Iman kena register kat sekolah...kena sediakan gambar ukuran passport 4 keping
memang susah nak ambik gambar Iman
Iman dah biasa posing2...bila suruh duduk tegak..Iman asyik nak senget2 kepala je
sampai amoi tukang ambik gambar tu ketawa bagai nak rak
apa taknya...bila ibu cakap 'senyummmm...'...elok je Iman senget kepala & letak tgn kat bwh pipi
ibu, abah & acu sakan gelak..tp Iman relaks je...hahhahahha
setelah berhempas pulas...ni la hasil gambar Iman tu...
sekali tgk cam budak darjah 1 je





Tuesday, 23-Dec-2008 07:34 Email | Share | | Bookmark
AKTIVITI IMAN WAKTU MALAM....



Waktu malam....cam biasa la aktiviti Iman...tgk tv, 'kemas' rumah & main
Ibu lak tetiap mlm Isnin suka tengok cite Awan Dania...
Iman pun tumpang tengok jg sambil main2 ngan mainan dia
episod semalam ada tunjuk Dania & geng2 dia naik flight sambil tolak beg & bergaya ala2 model
Iman pun apa lagi..abis je cite tu..trs masuk bilik & geledah almari baju dia
abis dia selongkar & cari baju yg dia minat...
tp ibu cuma bagi baju merah tu utk Iman pakai tidur..pastu sempat lak dia sambar jaket jeans & skirt
kebetulan ada beg 'AF' kat dlm bilik tu...Iman pun tolak beg sambil jln lenggang lenggok cam model
memang kuat bergaya rupanya Iman ni..ngan beg kecik dia tu lagi...
pastu sibuk suruh ibu ambik gambar
mesti ibu kecik2 camni jugak agaknya..hehehhe

ala-ala model




ngan beg "AF'...menuju puncakkkkkk...



Posing lagi...


dahi Iman yg luka..




Saturday, 20-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
JALAN-JALAN HUJUNG MINGGU......

Sabtu.....ibu & abah bw Iman ke Cheras...
officemate abah ada buat kenduri kesyukuran sempena baby nya yg baru lahir
sonok juga ibu sekali sekala jumpa ngan member2 abah
semuanya ramah tamah...
Iman pun enjoy mkn nasi tomato & kek pisang....memang peberet dia la tu
tapi syg sgt...gambar yg ibu ambil masa kat Cheras tu abis terdelete...
camana la ibu ni cuai sgt...huuhuhu

Dari Cheras..pegi lepak2 kat Alamanda pulak
Iman cam biasa la..nak main 'ball' & 'boling'...
dah letih main...ibu & abah bawa Iman pegi tengok CICAKMAN...
tp sejam je tengok...Iman nampak cam boring..terus keluar dr panggung
sebenarnya ibu & abah pun boring juga...
balik rumah..sempat la tgk rancangan peberet ibu..'Idola Kecil'..
Iman masa tu dah lena....ngantuk sgt la tu..masuk kereta...trs pejam mata...
abah lak..siap2 pegi keje pulak..huhuhuhuh
tinggal la ibu sorang2 ngadap tv..

ni je la gambar yg selamat...yg lain abis kena delete



Ahad....
Abah balik rumah dlm kul 10 pagi ngan ns dagang 3 bungkus...
dasyat abah keje...dr mlm sampai pagi baru balik...huhuhuhu
lepas mkn...semua lepak depan tv je
petang...ibu ajak abah gi minum cendol pulut..tp kedai tu tutup pulak
pastu sempat la singgah sekolah Iman...saja survey2..sbb sabtu depan Iman dah start orientasi
Iman sibuk nak masuk dlm sekolah tu...mn la boleh...org semua cuti
puas explain kat dia...lama2 baru dia fhm
kalau tidak..dia takmo masuk dlm kereta...
tak sbr2 nak sekolah..hrp2 sabtu ni takde la dia nangis2 hendaknya

dr sekolah Iman...pegi lak 'KAWAN kopitiam'..yg salah seorang bossnya adalah Ezzah Aziz Fawzy
Ibu makan mi rebus, abah order mi bandung & Iman lak nak mkn roti bakar
tp malang tak berbau...tengah Iman excited nak mkn roti bakar..dahi Iman terkena bucu meja
luka la dahi dia...mujur sikit je
Iman pun nangis...dah sakit sgt...kalau setakat jatuh sikit2..dia selamba je
dah takde mood nak mkn..ibu bungkus je roti bakar tu & pegi PKNS pulak
dah letih pusing2 baru balik rumah

tu je la aktiviti Iman bersama ibu & abah....takde yg menarik pun
tp yg penting dpt bersama2...




Friday, 19-Dec-2008 04:11 Email | Share | | Bookmark
NOKIA E66 .......

Semalam abah buat surprise utk ibu...
balik keje...abah letak 1 'barang' ats meja...
bila ibu tanya...abah senyum2 je...
ibu pun apa lagi..terus belek la 'barang' tu
rupanya abah belikan h/phone baru utk ibu..Nokia E66
Yahooooooo... ...tima kasih abah....
ibu tak kisah pun apa jns model h/phone tu...yg penting baru...hehhehe
tp bila tengok h/phone ni memang kena sgt2 ngan taste ibu...
Iman pun tumpang sekali belek2...tp leh pegang sikit2 je...kang abis rosak lak..
dah asyik kena marah je bila pegang...Iman pun main ngan telepon dia sorang2
sian pulak masa ni....cam bawa diri la sekejap
sorry la Iman...ibu excited sgt ni..

akan kujaga seelok2 nya h/phone ni....Insya-Allah...
jgn la kena curi lagi...huhuhuhuh




Aksi Iman yg cam ala2 merajuk....
ms ni dah pukul 12 lebih...tp dia still takmo tidur




Sunday, 14-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
IMAN BERSOLAT

Hari ni (Ahad) , ibu & Iman lepak kat rumah je...
abah keje....jadi 2 beranak ni duk makan tidur & ngadap tv je la
pastu masuk waktu solat Zuhur...ibu ajak Iman solat sekali...
ni la rupa Iman pakai telekung....





tp Iman solat kejap je...ibu belum siap..dia selamba lepak ats sejadah ibu
kadang2 geram juga....
paling ibu tak boleh lupa ...Iman pernah pakaikan ibu topi b'day waktu ibu tgh solat
hiiiiiiii...mcm2 perangai dia...

ni Iman solat waktu Zohor je...waktu Asar dia sibuk nak tgk tv pulak
siap menjawap 'tadikan Iman dah sembahyang'...
yg geram tu...Iman kacau ibu masa solat..
abis Iman gulung sejadah ibu...terpaksa la ibu sujud ats lantai je...huhuhuhuhu
angin kus kus jugak la masa tu...kelam kabut Iman lari takut ibu cubit



[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net