CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Saturday, 17-Jan-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
BERCUTI KE PULAU PANGKOR

Pada 17 Januari 2009 hingga 19 Januari 2009 yg lalu, Iman bersama ibu & abah telah pergi bercuti ke Pulau Pangkor. Sebenarnya percutian ni sempena menyambut ulangtahun perkahwinan ibu&abah yg ke4 pd 4 Februari…..tapi sesaja dipercepatkan..
Lagipun abah bukan senang nak dpt cuti…ni pun plan dr thn lepas
Syukurlah semua yg dirancang menjadi kenyataan…dpt juga ibu menjejakkan kaki ke Pulau Pangkor ni
Konon2 dulu lps kawin, nak honeymoon kat Pulau Pangkor…tp masa tu dah kecoh pasal Tsunami..terpaksa la lupa je hasrat tu
Akhirnya Iman pun join sekali ibu&abah h/moon…hehehehhe….sekali ngan baby kat dlm perut lak tu…

Sebenarnya kitaorang bertolak dr rumah..pd 16 Januari 2009 (Jumaat) tu lagi..
Lebih kurang dlm kul 8 mlm…bergerak dr rumah…tp sebelum tu singgah mkn, singgah klinik beli ubat ibu & banyak tempat yg singgah…akhirnya lebih kurang pukul 1 pagi sampai la kat Teluk Intan…
Memula sampai..Iman tengah syok tidur, ibu&abah layan mkn roti canai kat kedai mamak dulu…dan lps tu baru la cari hotel utk melelapkan mata..
Disebabkan tak biasa dtg ke Teluk Intan ni…abah pun tnya ngan pekerja kat stesen minyak mana hotel yg terdekat…diorang bg tahu hotel ANGSOKA….
Ibu& abah main redah je la…mls nak cari hotel lain..lg pun nak tdr kejap je
Masa sampai kat hotel tu pun dah kul 2 pagi
Iman lak buat hal..sakan nangis2 nak balik rmh & takmo masuk dlm hotel
Menggelabah juga ibu&abah…risau juga nape tetiba Iman camtu
Lps pujuk2, baru la mood Iman ok

Esoknya…Iman bangun awal & kejutkan ibu&abah…
Lps mandi, trs check out & terus bertolak ke Lumut….

Ni gambar yg sempat ibu snap semasa menuju ke Lumut…
Cantik sgt tgk sawah padi….




Lebih kurang pukul 12 tengahari, sampai la Iman, ibu&abah ke Lumut…
Ibu masa tu lapar sgt…dah lembek satu bdn…cepat2 la cari kedai makan
Tp, takde selera la pulak….cuma mnm limau suam je 2 gelas…
Iman pun makan sikit je masa tu…dia sibuk belek2 mainan je
Lps parking kereta, ibu&abah terus pegi booking bilik…
Risau jugak, kang sampai kat Pulau pangkor, terkial2 lak nak cari tempat
Akhirnya ibu&abah sepakat pilih PANGKOR ISLAND BEACH RESORT sbg tempat istirehat sepanjang berada di Pulau Pangkor
Ibu memang dah lama belek2 website PIBR…memang nampak cantik & pantainya ada privacy
Hanya yg menginap kat situ saja merasa mandi kat pantai tu….

Untuk pergi ke PIBR ni…kena naik feri yg memang khas ke situ
Memula sampai kat jeti…terkejut gak tengok, ramai tul mat saleh & minah saleh
Selain tu ada la dua tiga org muka cam pelancong Jepun….
Org tempatan tak ramai…ada sikit org Cina & family Melayu cuma Iman, ibu&abah je…

Ni aksi Iman masa kat jeti…




Dari jeti Pulau Pangkor..dah ada 1 bas yg menunggu kami semua…
Mujur Iman, ibu&abah dapat duduk…kalau tak terpaksa la bersesak berdiri ngan mat2 saleh tu
Turun dr bas..trs pergi ke lobi hotel utk ambik kunci bilik
Kedatangan kami disambut dgn petikan gitar & lagu bagi mengalu2kan kunjungan kami ke situ
Ada juga disediakan sirap selasih utk hilangkan dahaga..
Sementara abah sibuk kat kaunter utk check in..ibu sempat la snap apa yg patut…





Bila dah dpt kunci..trs la pergi ke bilik…
Bilik kitaorang no. 163..bwh sekali
Memang cantik sgt…..
Dr dlm bilik boleh nmpk swimming pool & laut
Lagipun memang ada 1 pintu kat bahagian belakang utk ke pantai..siap ngan kerusi sekali
Dlm 10 langkah leh sampai kat pool & dlm 10 meter melangkah, dah sampai ke pantai..

Ni je la gmbr dlm bilik yg sempat ibu ambik…
Benarnya ada disediakan meja sekali…tp dah penuh meja tu ngan brg2…takde la nak snap..hehhehe



Ni pandangan dr luar bilik..



Iman lak..sibuk nak mandi..tambah2 lg bila tengok pool kat dpn mata
Tp ms tu tgh panas terik…pujuk2 suh dia mandi kat bilik mandi je
Itu pun kemain lama dia main air…
Dah masing2 letih..lps tu semuanya tertidur….zzzzzzzzzzzzz

Dlm pukul 6 petang, ibu&abah bawa Iman pergi pantai..
Iman seronok sgt masa tu…siap usung peralatan utk mengorek pasir & pelampung sekali
Ibu pun mandi juga…sejukkkkk sgt
Airnya memang cantik..pasir lak halus mcm tepung…..

Lps mndi kat laut…Iman nak mandi kat pool pulak
Sudahnya ibu&abah pun terjun sekali dlm pool tu
Dah kul 7 lebih baru la masuk dlm bilik…solat & siap2 utk dinner pulak




Dinner mlm tu..ibu mkn ala2 western je
Sbb tekak ni lgsg takleh mkn nasi
Iman lak banyak meratah udang je…
Lps mkn…balik bilik lepak2 jap
Lps tu kami bertiga dgn berkaki ayam….berjalan kat tepian pantai
Indah betul saat2 itu….




Monday, 12-Jan-2009 08:06 Email | Share | | Bookmark
TAK LAMA LAGI, IMAN AKAN JADI KAKAK......



Syukur Alhamdulillah...dari bulan 4, 2008...(sejak berhenti makan pil noriday ) ibu sentiasa mengharapkan kehadiran 'orang baru' dalam keluarga...
dan pada 2 Jan 2009 yg lepas..setelah buat UPT....ni la hasilnya....POSITIVE !!!!!!



tanpa sedar,masa tu berlinang air mata ni....
rasa syukur teramat2...tak tahu nak gambarkan perasaan masa tu
rasa macam mimpi je...sebab sebelum ni dah banyak kali buat UPT...hasilnya negative...
mungkin ini rezeki tahun baru untuk Iman dan keluarga...

Iman pun happy je bila cakap pasal baby...
dia memang dah lama mintak baby...dan ibu selalu cakap ngan Iman.."kalau nak baby Iman kena berdoa la.."
ni la selalu Iman doakan..sambil menadah tgn..
' Ya Allah...Iman nak baby, bagilah Iman baby..Amin..'
sayu sgt bila dengar doa Iman ni..dan doa tu dah dimakbulkan Tuhan..Alhamdulillah

Sekarang ni..ibu dah pregnant lebih kurang 6 minggu...dan Insya-Allah, pada 5 September 2009 akan dtg, bersamaan 15 Ramadan 1430H...Iman akn dapat 'baby' yg diidamkan...
semoga baby yg berada dlm rahim ibu ni dilahirkan sempurna, panjang usia,comel,sihat dan cergas..
tak kisah lah apa jantinanya nanti...ibu terima je
kalau boy...itu dikira 'bonus'
kalau girl pun takpe...leh main masak2 ngan 'kakak Iman'

jom tengok 'kakak Iman' main buai







Friday, 9-Jan-2009 04:50 Email | Share | | Bookmark
IMAN @ TADIKA DAMAI IMPIAN....



Hari ni dah genap 3 hari Iman belajar kat Tadika Damai Impian...
Iman memang excited sangat nak pergi school...
dari tahun lepas lagi..asyik berangan je

7hb jan 09...jam 8 pagi..Iman melangkah penuh bergaya ke sekolah..
langsung tak nangis...relaks je dia..
memula ibu & abah jenguk2 dr luar kelas...tengok dia ok je...terus gi b/fast
lps tu jenguk lg..lega tengok Iman takde problem..
masa tu nampak la ada dua tiga org student lain yg menangis
balik sekolah...bawa Iman pegi Manjaku, cr brg sikit & trs hntr Iman rmh bb sitter...







Hari kedua...Iman pun ok je..
nak bgn pagi pun senang...sebut je 'sekolah' trs dia bangun
tp sian masa nak mandikan dia...gigil2 sejuk...
nak buat camana..ibu nak mandikan air suam..Iman taknak lak..
asyik bising cakap 'panassss..panassss'....dah tu...thn je la mandi air sejuk
time balik..ibu tolong tunjukkan teacher Diana jln ke rmh bb sitter Iman....
sbb mulai esok...teacher Diana yg akan hntr Iman balik

Hari ke3 lak...Iman pegi sekolah kena pakai baju sukan..siap ngan kasut & stokin..
malam tadi sempat la melaram ngan baju tu
plg lawak bila nak pakai seluar tu
leh lak dia cakap 'mcm seluar abah je'
kebetulan abah ada selai suar pendek colour cam tu..hehhehehe
ni tak tahu la apa cite Iman hari ni...1st time balik ngan teacher Diana
harap2 dia ok la...





Thursday, 1-Jan-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
TAHUN BARU, AZAM BARU.....

Selamat datang 2009 dan selamat tinggal 2008 !!!!!!
macam biasa...bila sebut tahun baru, mesti akan terfikir pasal azam...

ni ibu pandai2 buat azam utk Iman...hehehehe
harap2 menjadi la ye azam ni..


1. Nak jadi anak yg solehah...selalu dengar cakap ibu & abah
2. Nak belajar sungguh2 kat sekolah....
3. Kurang kan tengok cite katun...& bagi peluang pd ibu & abah tgk channel lain
4. Cuba utk tidur awal supaya esok senang nak bangun pagi (& supaya iman cepat dpt adik)
5. Kurang kan beli brg mainan...sbb kat rumah dah banyak stok....


Masa cuti tahun baru tu..ibu terajin lak nak masak2...
ni la hasil masakan ibu.....


B/fast...


Lunch...






Iman ni nampak je ibu pegang kamera..dia trs sengetkan kepala..


Masa malam tahun baru tu...Iman & ibu lepak kat rumah je...
belum pun pukul 12 malam...dua2 dah dibuat mimpi
abah lak..cam biasa la..tetiap malam tahun baru, mesti sibuk ngan operasi....

ni saja nak kongsi aksi Iman pd penghujung tahun 2007...
masa ni Iman nak ikut ibu pegi jamuan ofis kat PKNS.....
lps jamuan tu..konon2 nak tgk bunga api sempena tahun baru 2008..sekali takde la pulak..
sian Iman...kemain excited dia mlm tu..sudahnya tengok kat dlm tv je la







Monday, 29-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
IMAN@ PORT DICKSON




Sejak hari Sabtu (27/12/08), Aki Samad sekeluarga (ayah sedara abah) telah berkunjung ke rumah Iman...
Aki Samad ni sebenarnya bertugas di Tawau & tiap2 tahun mesti balik ke semenanjung utk bercuti
Iman memang suka bila ramai yg datang rumah...kebetulan Acu pun ada sekali
memang meriah la...
selama ni dia main sorang2 je...bila dah ada kawan...memang dia nampak happy sgt
kebetulan sorang anak Aki Samad (Fazana) muda sebulan je ngan Iman..mmg blh buat geng la
tp ada masa Iman tunjuk hero la juga...takmo kongsi mainan ngan Fazana..
sian Fazana..terpaksa bersabar dgn perangai Iman

Utk Pakcik Samad, Makcik, Along, Angah, Fazana & Zaim.....terima kasih kerana sudi berkunjung ke teratak kecik kami tu...
maaf ye atas segala kekurangan sepanjang berada di rumah Iman....
thn depan jangan serik datang Bangi lagi ye
nak tunggu Iman pegi Tawau tak tahu la bila....Insya-Allah..ada rezeki..kami akan sampai juga ke sana

tak banyak aktiviti Aki Samad di rumah Iman...
memula sampai..abah bawa pegi jalan2 kat Alamanda..
pastu esoknya abah keje lak..jadi lepak kat rumah je la
mujur ada cuti Awal Muharam ni..dapat la bawa keluarga Aki Samad ke PD
dah letih kat PD...pergi shopping kat Nilai 3 pulak
ibu sonok tengok Makcik shopping barang kat kedai KK....sekotak besar Makcik borong

Cite pasal Iman Kat PD...kemain lagi dia suka bila tengok laut
cepat2 dia buka baju & nak pakai baju mandi
tapi bila pijak pasir...mula la dia buat muka geli geleman..hehehe
pastu bila berjalan dah macam model pakai kasut tumit tinggi
Ibu memang tak mandi la....rasa leceh lak nak tukar2 baju..dah la ramaiiiiii sgt org
cuma abah je la yg melayan Iman kat pantai & tugas ibu cuma pegang kamera je la hari tu






Ni la keluarga Aki Samad & Acu..


Tenangnya hati bila tengok laut....


Ibu tertarik tengok family ni....sakan diorang timbus2 pasir & baring kat pantai


Ni salah satu hobi Ibu...suka tulis nama atas pasir..cam jiwang je kan...hehhehe





[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net