CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 20-Mar-2009 02:29 Email | Share | | Bookmark
IMAN BALIK KAMPUNG...14/3/09 HINGGA 17/3/09..YAHOOOO.......

Akhirnya tercapai jugak hajat Iman utk balik kampung setelah beberapa kali ditunda..huhuhuhu
sebenarnya ibu takde masalah nak apply cuti...tp abah tu la..mcm2 hal..
bila dah apply cuti...sekali cuti lak beku...keje cam abah tu mmg teramat la susah nak cuti
nak buat camana kan...dah rezeki mcm tu..redha je la....
ni balik kampung ni pun abah cuma hantar Iman & ibu je..
sabtu abah hantar...ahad abah balik semula keje...pastu petang selasa dtg semula ambik Iman & ibu
sian jugak kat abah...tp ni pun abah yg bagi idea
kalau nak tunggu cuti abah..tak tahu le bulan bape leh balik
dah le Iman asyik2 ajak balik kampung je...sampai termimpi-mimpi nenek & wan..rindu sgt le tu

sabtu...14/3/09
lebih kurang pukul 2 petang bertolak dr Bangi ke kampung & sampai dlm kul 6 petang
masa dlm kereta, Iman tak banyak kerenah...asyik belek2 buku je..pastu terus tidur
sebelum tu sempat le dia nyanyi 'Oooooo..balik kampung..Oooooo balik kampung'
sampai kat Jerantut....singgah beli buah2 sikit...pastu terus pergi rumah wan (kg abah)..
masuk je dlm rumah wan..Iman start le meronda seluruh rumah tu...lps naik atas..turun bawah..pastu naik pulak
entah apa le yg dia cari
ibu & abah lak..sampai2 je trs cari nasi kebetulan ada jiran yg buat kenduri hr tu..dpt le merasa lauk kenduri
ada tempoyak patin, rendang, kari kambing & paling best jeruk petai
ada le 3 pinggan ibu makan...hehehehehehe...
memula plan nak tdr rumah wan je mlm tu...tp Iman lak sibuk nak gi rumah nenek (kg ibu)
agaknya sunyi kat rumah wan masa tu....

sampai kat rmh nenek dlm kul 8 lebih...dekat je rmh nenek & rmh wan ni..dlm 15 minit agaknya....
kat rumah nenek..ibu & abah mkn laksa pulak
Iman masa ni dah tak kisah ibu & abah..kebetulan sepupu dia 'Alia' pun ada juga..riuh rendah le diorang main2
dlm kul 12 lebih baru le masing2 tidur...zzzzzzzzzzzzzzzz

Ahad...15/3/09
tengah2 ibu syok tidur tetiba Iman kejut 'ibu..bangun dah siang ni'
dengan rasa mamai2..ibu jenguk kat tingkap...nampak gelap lagi...siang apekebendanya
'Iman..tidur...tidur....gelap lg ni...'
'tu dengar bunyi ayam tu...dah siang ni'....
alahai..nak taknak kena le juga bangun..sekali tengok jam...dah pukul 6.15 pagi
bagus gak Iman ni..kejutkan ibu suh solat subuh rupanya...hehehehehe
lps semua solat..Iman duk asyik main2 sambil tengok tv..
dia mengharapkan Alia bangun..ada le geng nak main.. tp Alia masih lena diulit mimpi lagi masa tu
nenek kat dapur pulak sibuk buat nasi lemak...siap berbungkus ngan daun pisang lagi..
ibu pulak..hehehhehe....sambung tidur kat depan tv...zzzzzzzzz

bila Alia bangun...Iman mula le sukahati...ada kawan nak main
ada masa kamceng..ada masa bergaduh..biasa le budak2..
lps b/fast..ibu tolong nenek kat dapur....bukan tolong masak..tp tolong tengok..heheheh
sebabnya nenek dah nak siap masak utk lunch masa tu...tinggal nak bakar ikan je
menu hari tu...sambal sotong, ikan cencaru bakar, tempoyak ikan, ulam jantung pisang,
sambal belacan, ikan masin & sayur pucuk utk Iman & Alia...
dah kenyang mkn ns lemak...ibu lmbt le sikit lunch..
masa abah mkn..ibu cuma tukang tengok je la...
siap makan..abah dah siap2 nak balik keje semula...dr rumah memang terus ke tempat keje le tu (KL)..
Iman pulak..bila nmpk je abah masukkan beg dlm kereta..sakan dia nangis & cakap 'taknak balik..taknak balik'
ceh...ingatkan nangis sbb sedih abah nak balik..rupanya dia yg taknak balik
memang le Iman tak balik lg...abah je yg balik sana dulu..hehehhe
abah pulak duk usik Iman nak masukkan dia dlm kereta..bertambah sakan le dia nangis
sampaikan time abah nak balik..dia cam takut2 nak keluar dr rumah...suruh salam ngan abah pun liat semacam je
punya le seronok kat kg...

aktiviti petang lak...ibu cam biasa le..makan, tidur...tidur, makan....
mlm tu nenek buat cokodok kelapa...peberet ibu tu
ms tu hujan pulak..memang sesuai le mkn cokodok ngan tea o suam....sedapppp...
bila hjn dah reda sikit..nenek ajak pegi rumah sepupu ibu...sesaje je jln2...
dlm kul 11 lebih br balik rumah...ibu dah ngantuk masa tu tp Iman taknak tdr lak
ibu psang je tv bg Iman tengok..rupanya kul 2.30 pg baru le Iman lena..huhuhuhu
ibu dah tak sedar apa ms tu..nenek le yg tukang tutup tv..

Isnin......16/3/09
Iman bangun lewat hr ni....dah smlm tidur lewat punya pasal..
b/fast hr ni nenek buat ns goreng...
lunch pulak: ketam masak lemak, ada belen sambal sotong semalam punya, rebung masak lemak,
ikan goreng, ulam jering muda
petang lak..nenek buat mi rebus
memang keje ibu makan je la...
sebelum mkn mi rebus tu....sempat lagi 'colet' jambu air & cili kicap
dah malam..ingatkan dah tak boleh masuk apa2 dah...sekali dlm kul 12 ibu lapar le pulak
apa lagi..sebelum tidur pekena le dulu nasi 2 pinggan..hehehhe
Iman mlm tu tidur awal le jugak...letih sgt agaknya..siang asyik main je
tp ibu le pulak takleh tidur...kena asma ..agaknya mcm2 yg ibu makan siang tu & mungkin juga alahan dgn kucing nenek..huhuhuh

Selasa....17/3/09
Bangun tidur..Iman terus tanya 'abah mana????'
dah mula rindukan abah le tu...
bila cakap abah keje...dia ok je..pastu terus main2 cam biasa...
ibu pulak tak abis2 lg ngan asma...mujur Iman tak banyak ragam..ibu duk diam2 je la rehat dlm bilik
sekali tertidur pulak..sedar2 dah pukul 12.30..
bangun tdr terus makan....perut dah masuk angin masa tu
menu hari tu : ikan patin masak tempoyak, ulam jeruk petai & jering muda, sambal tempoyak, ikan grg, ada belen rebung masak lemak, lagi.....tak ingat lak..hehehheh
utk Iman & Alia..nenek masak sup telur...

dah petang..ibu dah tak tidur....duk borak2 ngan nenek & ibu Alia je la..
sambil2 tu kemas brg2 utk bw balik..
dlm kul 7 mlm...abah sampai dr KL..masuk brg dlm kereta & terus pergi rumah wan pulak
masa ni ada le drama airmata...huhuhuhu
masa salam2 nak balik tu..tetiba nenek nangis2 le pulak...
sedih agaknya nak pisah ngan Iman...kemain nenek cium2 Iman
Iman pun cam terkejut je tgk nenek mcm tu..pastu dia tanya:
'nape nenek sedih?...jom la ikut Iman'
nenek pun apa lagi, bertambah sebak le dia....
'nanti Iman bawa nenek pergi rumah Iman ye'
nenek dah tak boleh nak kata apa dah...hanya angguk2 kepala je masa tu
air mata ibu pun bergenang le juga...huwaaaaa...
nenek memang plan nak gi rmh Iman..tp time cuti sekolah ni ramai lak jiran2 yg buat kenduri
tak syok le pulak nak tinggal...

sampai kat rumah wan...Iman dah mula ceria cam biasa
ibu tolong wan sediakan mkn mlm kat dapur...Iman pulak asyik main ngan sepupu2 dia
menu mlm tu: tempoyak petai, ayam kampung grg pedas, ikan talapia masak rom, ulam jering muda, ayam masak lemak, hati grg kicap...
lps makan..& relaks2 jap..dlm kul 11 mlm..terus bertolak ke Bangi
Iman masa ni tanya 'kita nak gi mana ni?'
bila cakap nak balik 'rumah kita'..terus ngamuk2
'Iman nak balik rumah nenek...'
aduhai..sedih le pulak..
pujuk2 & bg mnm susu..Iman terus lena...

lebih kurang kul 2 pagi..Iman bangun...
pastu dia tengok kat luar..ms tu abah nak byr tol...Iman terus nangis...
'taknak balik rmh Iman..nak balik rumah nenek'
nangis teresak2 pulak tu..laju je air mata...ibu nak pujuk dia pun terasa sebak
dah mcm2 cerita & alasan ibu bg..baru le Iman ok..
sampai rumah dlm kul 2.30 pagi..abah trs tidur
ibu pulak buatkan susu Iman & tdr gak..
Iman tak tahu le tidur pukul berapa..dia duk layan tv sorang2...

tu je la cite Iman balik kampung..
cam biasa...panjang jela2..hehehhehe
gambar tak banyak..dah minit2 akhir nak balik baru le ibu sibuk pegang kamera
ada le jugak gmbr2 hasil tanaman nenek & pokok bunga nenek..tu je la


Iman & sepupu,Alia...
Alia ni sebaya ngan Iman..cuma Alia lahir awal dr Iman 9 hari....




tanaman di rumah nenek...




Sunday, 8-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
JALAN2 & TENGOK WAYANG KAT MINES

Hari minggu adalah hari untuk bergembira..hehehehhe
memandangkan abah tak kerja....jadi ibu ajak ibu ke Alamanda utk tengok wayang cite Geng :Pengembaraan Bermula
sebelum pegi abah suruh ibu booking tiket...kang pergi sana takde la frust menonggeng kalau tiket habis
rupanya tiket hari tu memang dah licin...cuba lak call kat IOI Mall..pun sama jugak...
memang frust sgt2 ibu...dah berapa lama asyik tangguh je nak tengok cite Geng ni..
hehehhe..ibu ni ngalahkan Iman lak...kemain excited

dah tension takde tiket...ibu, abah, Iman & paklang gi kuar lunch kat Restoran UK..dekat ngan rumah je
tp ibu takde selera lak...tengok lauk pun dah naik muak..huhuhuhu...
lepas makan..abah ajak pegi Mines jalan2...dan mana tahu kalau nasib baik dpt tengok wayang
ibu pun setuju je la..daripada terperuk kat rumah..lebih baik keluar cuci mata

sampai kat Mines...punyalah susah nak dapat parking..
biasa pegi Alamanda..memang tak sesak..parking pun banyak..
kali ni..punya la lama pusing2 & akhirnya dpt la jugak
Iman pulak masa tu..tak abis2 ajak main 'ball' (pusat game)
awal2 lagi dia dah tanya 'kat sini ada tempat main ball tak?'

masuk dalam...pusing2 cari panggung wayang tak jumpa2..huhuhu
Iman lak dah nampak tempat game..terus meronta2 nak pegi situ
nak tak nak kena layan le juga...
memula dia main bowling..pastu naik kereta..pastu main basketball...
abah pulak pegi beli tiket wayang...mujur la ada gak tiket lagi masa tu...
tetapi nak pujuk Iman tinggalkan tempat game tu punyalah susah...berpeluh2 kejar dia kat dlm tu
ibu masa tu dah nyaris2 nak bertukar jd 'hijau'...mujur la abah sabar melayah kerenah Iman
pujuk2 baru le dia nak bergerak dr situ...





masuk dalam panggung...org tak ramai lg...
tempat duduk lak no 2 dr depan..mak aiiiii...depannya...
tapi nak buat camana...dah itu je tiket yg tinggal...
memula Iman layan baik punya cite tu..tambah2 bila Upin & Ipin muncul
tp lelama dia mula boring..dia gi kat depan..siap lari2 kat depan skrin tu..sabo je la
mujur bkn Iman je yg camtu..budak lain pun ada gak yg perangai cam Iman tu
jadi takde la malu sgt...hehhehehe



kuar dari panggung..Iman bising perut lapar....
masa nak gi tempat makan...dia nmpk lak kedai World Of Cartoons & terus meluru masuk dlm tu
sempat le dia sambar 1 jam tangan & set alat muzik disney
yg ibu tak puas hati tu..Iman pegi ambik jam tangan Power Rangers...
padahal banyak lg jam yg comey2..ada barbie..ada mickey...yg tu jugak dia berkenan
pastu dia sibuk cakap 'Iman kan boy..kena pakai jam ni la'
aduhai...tak abis2 ngaku dia tu boy...ada sekali tu siap nak tukar nama lagi
'ibu...jgn panggil nama Iman ni Iman Aina tau...ibu panggil nama Adam...'
terkejut tul dengar ayat2 yg keluar dr mulut dia tu...
pastu dia cakap lagi 'besar nanti Iman nak isap rokok..Iman kan boy'
bila dengar part ni terus menyirap darah ibu ...tak pasal2 Iman kena dengar ceramah dr ibu masa tu
kemain dia..kecik2 lagi dah simpan niat nak isap rokok..huhuhu..bahaya betul le..
ehh..dah off topik lak...hehehhe

keluar dr kedai tu...Iman nampak pulak kereta mainan ala2 kat genting tu...
apa ye namanya tapi takde la laju sgt kereta ni...sekali naik byr rm4
tak ramai yg naik benda ni sebab kalau jns budak yg gayat mmg tak sesuai
Iman memang suka le benda2 yg adventure cam tu....siap lambai2 tgn lagi
emm..bukan sekali tau dia naik benda alah tu...dan bukan juga 2 kali..tetapi 4 kali..huhuhuhu
ni kalau bw pegi Genting..mahu taknak balik ni nmpk gayanya
dulu2 ms bw dia pegi sana baru umur 1 thn 4 bln...kalau pegi sekarang...memang happy sgt2 la dia kat sana
sabar ye Iman...nanti kita pergi....skrg ni asyik hujan je, tak sesuai la..dah le ibu ni ada asma...kang benda lain lak jadinya kat genting tu





dah lapar sgt...ibu ajak abah makan kat Chicken Rice Shop..
sambil makan..Iman sibuk suruh buka set alat muzik yg baru dia beli..(dia ambik je..ambik yg byr..hehehhe)
riuh la kat situ ngan segala bunyi-bunyian...pastu tak pasal2 abah kn paksa menyanyi
kena nyanyi lagu peberet Iman lak tu...'ketahuan'
abah ni layan je la...memula nyanyi slow..pastu makin kuat lak...
terpksa ibu tegur abah suruh slow kan volume..segan lak ngan customer lain kat situ..hehhehehe



lps makan...terus balik rumah & merehatkan badan
Iman pun tidur awal mlm tu..mgkn letih sgt agaknya...
tu je la report dr ibu..panjang jela2...hahahha......



Saturday, 28-Feb-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
MAKAN KENDURI KAT SENAWANG

Akhirnya tercapai juga hajat ibu untuk makan nasi minyak kat rmh pengantin
bila dapat je tahu sedara abah kat Senawang buat kenduri kawin..berkobar2 smgt ibu nak pegi memeriahkan majlis....hehehhe
walaupun hari tu ibu keje...tp sempat lg pegi
balik keje...abah & keluarga pokde dah menunggu kat rmh...
ibu pun mandi...& pekena dulu nasi sepinggan dah lapar sgt masa tu....
kang perut masuk angin...lain lak jadinya....

sampai kat rumah pengantin dalam pukul 3 petang...
tapi masih ramai lagi tetamu yg sdg makan masa tu..
ibu pun apa lagi....dpt je tempat duduk...trs cari nasi..
menu hari tu lak mmg kena sgt ngan selera ibu...tempoyak ikan patin, rendang daging, rebung masak lemak, lagi...tak ingat lak

tema majlis ni ada lah 'merah' ...
dan kebetulan ibu, abah & keluarga pokde semuanya pakai baju merah
cuma baju Iman je yg ala2 pink sikit
sebenarnya tak tahu pun tema2 ni..main hentam je pakai baju...sekali tengok semuanya merah menyala

masa kenduri ni...abah ikut serta menyumbangkan lagu
cam biasa..abah nyanyi lagu peberet..dr Broery: Biarlah Bulan Bicara
sayangnya...bateri kamera ms tu dah nyawa2 ikan...
jd..tak dpt la nak ambik gmbr byk2...

lps makan...rehat2 jap..trs pergi Nilai lak...
saja bawa keluarga pokde jalan2 kat sana...




Iman bersama Mokde, Abg Fazli & Kakak Fariha






Monday, 23-Feb-2009 07:16 Email | Share | | Bookmark
Lama Menyepi...

Assalamualaikum semua kwn2 fp...

dah lama tak update fp ni..
bukan takde niat nak update..tp takde gmbr2 yg nak ditempek kat sini...
sekarang ni teramat la malas nak keluar rumah....
waktu cuti lebih suka lepak kat rmh & tidur
bdn pun dah makin mengembang ni ha....

kalau kat rumah lak...takde la rajin nak ambik gambar
sebabnya baru suruh anak dara sorang tu posing....nanti dia lak sibuk nak ambik gmbr ibu
tak pasal2 ibu lak kn posing ikut cara dia..kn senget2 kepala bagai
huhu..tak kuasa la ibu nak tempek gmbr posing maut tu kat sini...
dah la dgn muka kusut masai.....kang pengsan sape yg tengok
sudahnya terperuk je la kamera tu kat dlm almari (kena sorok kat dlm lemari..kang Iman nmpk, dia curi..hehehehe)

tp bila tgk org update fp...tingin juga nak update
boring juga takde perubahan...
nak buat homework yg kwn2 bg...kemalasan melanda
takpe..nanti akn kubuat juga...bg peluang mak buyung ni bermalas-malasan dulu ye..

haa...lupa lak nak cite....kat rmh Iman skrg ni dah ada 'tukang masak'
dah dekat sebulan dah tukang masak ni duduk kat rmh Iman
heheheh..sebenarnya tkg msk tu paklang Iman (adik bongsu ibu)
Paklang saja nak tukar angin cari keje kat area Bangi ni...sbb tu duduk dekat rumah Iman
ibu lagi la seronok..sbb paklang tu pandai & rajin masak
sebut je apa nak mkn..semua paklang boleh masak
dah memang kejenya pun tukang masak....bila dah minat, dtg la rajin
sesuai sgt la dgn ibu yg 'suka mkn tp mls masak' skrg ni
ibarat bertemu 'buku dgn ruas' 'periuk & pinggan'... ...ibu skrg ni takyah le susah2 nak pegi tapau lauk kat kedai
lunch tadi pun...ibu balik rmh & mkn nasi..
menu hr ni: tempoyak jering & sayur campur....abis 2 pinggan ibu mkn...
emm..baru2 ni paklang accident..sbb tu la dia rehat dulu kat rumah
esok lusa dah start keje semula la...
tp paklang balik keje dlm kul 6 ptg...confirm leh masak utk dinner

ehh..mentang2 dah lama tak menulis...ni dah mcm diari le pulak
dah takde gmbr...layan je la koleksi gmbr2 Iman ni dulu
kang takde gmbr mcm tak cukup syarat fp pulak kan..

Aksi Ustazah Iman Bertudung

masa 1thn 2 bln (Feb 2007)


masa 1thn 3bln (Mac 2007)


1thn 6bln (Jun 2007)
...
-tima kasih utk acik dila sbb masukkan gmbr Iman dlm frame -




Sessi buka tudung lak..

1thn 4 bln...



1thn 11bln....
..
dah mula belajar posing pegang pokok..hehehhe






Sunday, 15-Feb-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
IMAN @ JUSCO MALURI, CHERAS

Bangun tidur....ibu terus tanya abah nak makan apa utk lunch...
sebabnya ibu betul2 takde idea nak masak apa ..(mcm la rjn sgt masak )
pastu abah bg idea mkn ayam kg kat Velodroom, Cheras....emmm...bagus gak idea tu
sambil2 tu leh singgah Jusco Maluri bw Iman main2 kat sana...

masa makan..tetiba ibu takde selera lak...
pak lang pun sama...sikit je makan....Iman lagi la...tak sabar2 ajak main 'ball'
sampai makan pun tak nak
yg paling berselera adalah abah....hehhe...berpinggan2 abah makan.....
antara lauk yg abah ambik hari tu...ayam kg, nangka masak lemak, sambal udang, sambal bilis tempe, ulam & sambal tempoyak....ada lg rasanya..tp dah lupa

dah siap makan..terus le pegi Jusco Maluri...
dulu sebelum kawin selalu le ibu lepak2 kat Jusco ni..kdg2 tu pegi sorang2 je...
masa tu ibu duk menyewa kat Taman Jaya, Bandar Tun Razak (dekat HUKM)

ni je la gmbr yg ada hari tu...
sebabnya ibu tak larat nak kejar Iman utk ambik gambar..
sbb ms lunch sikit je makan...jd bdn pun lembek la sikit..huhuhuh
pas Iman puas main2...pegi beli roti & buah..terus balik.....
masa nak pegi tempat parking..Iman ngamuk2 lg nak main ball
puas la pujuk2 dia ms tu...mujur gak dia ok...






[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net