CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Sunday, 5-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
SATU PERTEMUAN..MENGIMBAU KENANGAN...@ PUTRAJAYA

Hari Ahad, 5 April 2009, Putrajaya...seperti yg dirancang..aku telah berjumpa
dgn teman2 lama sewaktu study kat UUM dulu
sebenarnya jarak rumah kitaorang ni takde la jauh pun...sorang kat Bangi, sorang kat
Semenyih & sorang lagi kat Balakong....tp nak jumpa tu bukannya senang
biasa la..masing2 dah ada komitmen....ngan suami, anak & kerjaya
patutnya ada sorang lagi dr Klang yg turut serta..tp last minit...dia cancel lak..
takpe Liza..next time kita jumpa ye...

Apa yg paling special pd 'pertemuan' ni adalah...ketiga2 kami ni semua sedang pregnant
kebetulan la pulak masing2 sedang 'bawak perut' masa tu...
dan kebetulan juga...kami semuanya mempunyai 'anak dara'
Aizan sekarang dah ada 2 org anak dara yg comel (Syahida & Alya), Azah lak dah ada Dinie & aku lak ada Iman....masing2 ada sorang girl
harap2 lps ni masing2 dapat baby boy la pulak...
tp tak kisah la kan..boy ataupun girl..yg penting semuanya selamat & sihat sempurna

Petang tu rasa mcm tak puas je borak2...
dengan melayan kerenah anak masing2 yg meligat..nak borak pun rasa tersekat2
mujur le masa sessi makan2 tu rs relax sikit & blh le duduk bersantai dengan selesa...

Untuk Azah & Aizan...semoga ikatan persahabatan kita ni berkekalan hendaknya..
tak sangka...dulu2 ngan Azah tu roommate masa di UUM..mkn sesama...shopping sesama
& byk kongsi suka dan duka
Aizan lak dulu kat UUM sama course..kiranya teman ms kat dewan kuliah, teman makan
dan jg teman buat assignment..kolej pun sama... byk juga la kongsi pahit manis
sekarang ni masing2 dah ada suami & anak...kita masih lagi berkawan & selalu berjumpa...seronok kan...
harap2 anak2 kita nanti pun akan jadi kawan baik jugak

ok..jom layan aksi2 anak dara & 3 mak buyong ni












Saturday, 4-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
AKTIVITI HARI SABTU, 9/4/09.....

Hari ni...kat school Iman ada parents day..
ikut jadual..kena datang dlm pukul 11 pagi...tapi kul 11.30 baru ibu & abah bangun..hehehhe
Iman lg dasyat..kejut punya kejut...kul 12 baru celik mata...
emmm...ke mana tumpah nya kuah kalau tak masuk dlm nasi

sampai kat school...rupanya ramai lagi yg belum datang...
masuk dlm kelas Iman..pastu jumpa le ngan teacher dia...
apa yg teacher Iman cakap..setakat ni perkembangan Iman kat school semua ok...plg bagus bab music....
apa taknya...mulut tu memang tak henti2 menyanyi je
pastu...suara dia paling kuat kat dlm kelas..kalau Iman tak dtg school..mmg sunyi je teacher cakap
mcm2 cite dia kat dlm kelas tu..bahaya jugak ni...kang dia cite benda2 yg memalukan..naya je ibu & abah
emmm...satu je problem Iman ni...masalah sebutan... sbb Iman ni ada sedikit pelat...bila speaking tu lain le sikit bunyi
kalau sebut 'follow' jd 'poyo' kalau sebut 'wash hand'...tak tau le apa bunyinya

balik dr school Iman..terus pergi Hospital Kajang pulak...sbb nak melawat Acik Dila, http://dilabangi.fotopages.com/
ms kat tempat parking..kemain semangat Iman nak jmpa Acik Dila..tp bila dah masuk dlm wad..dia mcm terkejut sikit
mungkin dia tak biasa suasana dlm hospital tu...pastu cepat je nak ajak ibu balik..
keluar dr hospital tu mcm2 la soalan dia..'kenapa Acik Dila sakit?'...'kenapa Acik Dila mcm tu?'...
agaknya dia takut tgk kaki Acik Dila yg dimasukkan air
utk Acik Dila..semoga cepat sihat...jgn lupa makan ubat yg Iman bagi tu ye..harap2 serasi la ngan Acik Dila

Balik dr hospital..abah ajak pegi Alamanda pulak....hehehhe..biasa le...tempat lepak kitaorang..ALAMANDA je la
Iman cam biasa le..sukahati main game
ibu ngan abah lak lps beli brg sikit2..pastu trs balik rumah....
rasa penuh je aktiviti 1 hari tu..tp apapun kami semua ENJOY...

ni ada gambar2 ms Iman kat Alamanda je....gmbr2 kat school & hospital, takde...










Wednesday, 1-Apr-2009 02:12 Email | Share | | Bookmark
JUMPA NURUL & WATIE @ AWAN BESAR...

Akhirnya tercapai juga hajat utk jumpa Watie & Nurul ni pd mlm Rabu, 1/4/09
walaupun perancangan pd minit2 akhir...dan jumpa pun sekejap je..tp mmg best...

Ms sampai dah dekat kul 11 mlm..masa tu dah nmpk kelibat Watie & Nurul kat celah2 tiang...
dah salam2..borak2 sikit..perut pun mula sakan berkeroncong...
pastu order ns grg paprik & abah lak mkn ns grg kampung
watie ngan nurul masing2 dah kenyang...diorang jd pemerhati je la

Iman pulak kemain happy lagi..
sukahati dia dpt main2 ngan farah...tp dia panggil farah tu 'Payahhh'....versi pelat...
meligat sungguh tgk si kecik tu..lgsg tak duduk diam..patut la ibu dia kurus

Abah pulak ok je layan borak ngan asben watie & asben nurul
cara borak mcm dah kenal lama....ok la camtu...
w/pun abah kurang sht mlm tu..tp masih rajin melayan kerenah ibu...

Masa nak balik..Iman buat hal takmo bergerak dr situ...
pujuk punya pujuk br le ok..
bila nmpk acik Watie bg brownies..nmpk muka dia pun dah ceria sikit...
tq ye watie bg brownies yg sedap tu..
Iman suka sgt...siap tiup lilin & nyanyi hepi b'day sblm potong..
pastu ibu nak mkn pun susah..kn mintak elok2 br le merasa..huhuhuhu..

Apa2 pun..memang best jumpa Watie & Nurul mlm tu...
Insya-Allah..pjg umur kita jumpa lg ye





Baru2 ni teringin nak mkn cucur udang...
ni le hasilnya...Cucuq Udang resepi dr Zai Kulim....memang sedap...
tq ye zai..bg resepi ni..




Monday, 30-Mar-2009 02:35 Email | Share | | Bookmark
JALAN2 KAT ALAMANDA LAGI...

Kalau nak beli barang & nak jalan2..dah takde tempat lain dah nak dituju
asyik2 Alamanda..lagi2 Alamanda...huhuhuhu
abah Iman memang suka dtg sini..parking senang, org tak sesak2 sgt & dekat je ngan rumah...
sebelum gi Alamanda..sempat singgah dulu minum air kelapa muda kat gerai tepi jln..
gerai ni tak jauh sgt dr rumah...
smlm cuaca pns terik..mmg sesuai sgt mnm air kelapa muda...
gambar air kelapa muda takde...ada aksi2 Iman je sementara tggu kelapa siap dibelah..





lepas tu...bertolak le ke Alamanda..
memula sampai..Iman nak main2 kat playground dulu...yg dekat dpn Parkson tu...
sementara tu ibu masuk dlm Parkson tgk apa2 yg berkenan di hati..
lps tu bw lak Iman kat tempat game..cam biasa le..dia layan boling, layan basket ball...
sampai puas pujuk nak ajak keluar dr situ..dah le ibu lapar tahap nak pengsan dah masa tu..




dan akhirnya tibalah masa utk makannnnn...
ibu memang awal2 lg dah cakap ngan abah tingin nak mkn kat A&W...
ni gara2 tgk iklan kat tv & ditambah lg tgk fp seorang insan yg bernama 'pidah'
ibu order Corney Dog & milo ais..iman lak..burger yg ikan tu..abah lak mkn burger apa entah ...tak ingat lak apa nama burger dia tu...
puas hati la tercapai hajat nak mkn kat A&W
gmbr2 makanan tak sempat nak ambik..cuma ada aksi2 Iman sementara tggu makanan sampai je..





lps mkn...pusing2 beli brg sikit2...pastu bw Iman main2 kat depan Parkson tu semula..
abah jaga Iman & ibu round lg sekali kat dlm Parkson tu...
bila keluar..tgk2 Iman & abah sedap relaks2 kat dlm Noodle Station lak..
ibu pun order le jugak..mkn mee grg apa entah...kureng sedap sikit ...
ingatkan lps mkn tu dah nak balik..sekali abah ternmpk lak tempat urut kaki kat sebelah Noodle Station tu
kedai tu nama REBORN...
dah rasa kaki memang lenguh2...pegi je la urut
abah & ibu ambik sorang sejam..memang best...tp sian Iman letih menunggu
sampai tertidur dia kat dalam tu...




dah siap tu..baru le balik....
Iman lena tdr dlm kereta....dah sampai rumah pun tdr lg...zzzzzzzzzzz....
tp bila dah bgn..kemain cergas..kul 2 pagi br dia tdr semula..adehhhhh



Friday, 27-Mar-2009 04:47 Email | Share | | Bookmark
DIARI HARIAN SEORANG 'IBU'...



Dah jadi 'mak orang' ni bukan senang....banyak perlu berkorban...korban tidur...korban rehat..korban tenaga...dan mcm2 lagi
tapi demi anak tersayang..itu semua tak kisah..
jom tengok diari 'ibu Iman' ni..

6.30 a.m : Bangun & solat Subuh
-Lepas solat..sambung tidur semula...hehhehe... (tabiat buruk ni)

7.30 a.m : Kelam kabut bangun...iron baju...mandi...dan kejutkan Iman pergi sekolah
-Masa kejutkan Iman ni perlu sabar...kena guna cara yg lembut & berhemah
-Kalau cara lembut tak jalan..angkat bw masuk bilik mandi..dan siram air kat kaki dia
gerenti dia buka mata & merengek2...pastu bg mndi..sian juga tgk dia camtu...tp ni
untuk kebaikan dia jg

8.20 a.m : Keluar dari rumah..kunci pintu & jalan menuju ke kereta
- Masuk kereta, start enjin & terus pecut pegi hantar Iman ke sekolah
- Patutnya Iman masuk sekolah kul 8 pagi..tp biasa nya kul 8.30 baru sampai
- Dah cium2 Iman & dia masuk kelas..terus bergerak pegi ofis pulak

8.30 a.m : Patutnya memang 8.30 kena masuk ofis..tp biasanya mesti lewat
- Sempat le beli b/fast : nasi lemak & kuih muih
- Lepas sarapan start le ngadap pc...buat keje & buat apa2 yg patut

1.00 p.m : Time lunch..biasanya mkn kat ofis je...
- Lepas makan...sempat le tidur dalam setengah jam..takpun ngadap pc je

5.30 p.m : Waktu untuk balik !!!!!!!
- Biasanya sebelum balik...banyak tempat ibu menyinggah..singgah pasar mlm..singgah
pasaraya...ada je brg2 yg nak kena beli
- Lepas tu baru le ambik Iman kat rumah Cik Yah (bb sitter Iman) tgkt 3 ooo rumah dia
- Tiap2 petang Iman mesti nak pegi playground kat tepi rumah tu..kena layan je la
tp bukan kejap2 dia pegi...dah nak pukul 7 baru le dia nak balik..tu pun mcm2 cara pujuk

7.00 p.m : Masuk dlm rumah..pasang kipas..pasang tv...rehatkan bdn jap..pastu trs masuk dapur
& buat apa yg patut
- Kadang2 masak utk dinner..kdg2 beli je...skrg ni byk masak dr beli..dah jemu sgt mkn
lauk kedai
- Iman masa ni ngadap tv..sambil belek2 buku sekolah dia / main ngan anak patung

7.30 p.m : Mandi..solat Maghrib...dan sediakan mkn malam
- Sambil2 tu basuh kain kalau perlu/kemas rumah sikit2..waktu ni tv memang Iman yg punya
- jadual tetap dia :8.00-8.30..tgk Hagemaru...8.30-9.00..cite Kg Boy pulak..kalau nak makan
time ni le line clear...nak solat/ngaji lama2 pun Iman tak kacau

9.00 p.m : Turn ibu lak ngadap tv..tgk diari AF7
- Sambil tgk sambil kutuk.....

10.00 p.m : Layan2 Iman & tengok2 buku sekolah dia
- Iman tetiap hari bw balik buku 'reading' dia & tetiap malam memang luangkan masa
utk ajar dia apa yg patut..kdg2 tak sempat nak ajar..dia yg suruh ajarkan...

11.00 p.m : Ngadap tv lagi..cite Intan pulak (Astro Prima)...
- Waktu ni kdg2 asben dah balik...dia le pulak layan Iman & boleh le daku pulak
berehat

12.00 a.m : Siap2 nak tdr...Iman masa ni ngadap tv lagi..kadang2 tak sedar kul bape dia tdr
- Kalau dah lewat sgt dia taknak tdr juga..terpksa le tutup tv..ceritakan kisah2 dongeng yg
diubahsuai sesuka hati sehingga la mata dia ngantuk & tertidur...

Ini lah rutin harianku..nampak mcm mudah...tp sebenarnya tak semudah yg disangka
dengan keadaan perut yg semakin membesar..Iman pula yg sentiasa perlukan perhatian,
kerja2 rumah yg tak pernah habis serta suami yg sentiasa sibuk...aku perlu bijak membahagi masa
utk semua ini
disebabkan kebijakan ku itu...rumah ku agak kurang terurus...kain bertimbun tak berlipat, rumah jarang sgt dimop
ye la kan..aku kena jugak berehat..takkan nak buat keje je 24 jam..hehehhehe
mujur asbenku faham & turut meringankan tgn menolong apa yg perlu
emmmm...masa aku ngan asben dr isnin hingga jumaat mmg tak banyak...aku bangun..kdg2 dia dah pegi keje..aku tgh lena tidur..dia baru balik...kadang2 langsung tak balik
harapkan weekend je la masa utk kami bersama2..tu pun ada jg time weekend yg dia kena keje
nak buat camana...aku pun dah lali camni..redah je la......
mujur ada Iman sbg teman aku kat rumah...apa2 pun aku tetap BAHAGIA...

sekian...



[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net