CAHAYA HATI IBU DAN ABAH: NURIMAN AINA & IMAN AJMAL

By: iman alwiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 2-Sep-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Happy Birthday Sayang : Iman Ajmal

Hari ni, (2/9/2010) genap la setahun umur anak teruna ibu ni...
Alhamdulillah...ibu bersyukur dikurniakan anak seperti Ajmal..yg senang dijaga
dan tak banyak kerenah....
doa ibu dan abah...semoga Ajmal menjadi anak yang soleh, sentiasa sihat,
panjang usia, murah rezeki dan berjaya dunia akhirat...
ibu, abah dan kakak Iman sentiasa sayangkan Ajmal...




Saturday, 21-Aug-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Buka Puasa @ Hotel Marriot, Putrajaya

Ni pertama kali buka puasa kat Hotel Marriot...makanan nya ok la jugak
tapi tempat nya luas sangat..kena rajin2 berjalan mencari makanan
Ajmal selera betul makan bubur lambuk..kakak Iman pulak happy
dapat makan aiskrim
nenek & bibik pun ikut sekali, meriah la sikit...
tahun depan, ada rezeki boleh datang lagi..Insya-Allah...











Saturday, 10-Jul-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Catatan Perjalanan : Tawau (3)

sambungan..27/6/10

malam tu pakcik tolong kami packing barang2 yang nak di bawa balik
banyak sangat barang..macam tak percaya
sebab main beli je..bila dah dikumpul semua..mak aiiiii.....
ditambah lagi dengan barang nenek & wan
bila dijumlah semua sekali..berbelas-belas kotak semuanya...
tak apa la kan..bukan nya selalu dapat datang ke Tawau ni...

sementara tu, sempat juga ibu ambil gambar rumah pakcik untuk kenang-kenangan
rumah ni sebenarnya rumah pusaka keluarga makcik
pakcik & makcik pun ada rumah yg lain (rumah teres), tetapi disebabkan sayang rumah ni terbiar begitu saja, diorang duduk dan jaga rumah ni...







Esoknya..28/6/10...kami terpaksa mengucapkan 'Selamat Tinggal' pada bumi Tawau...
ikutkan hati..rasa tak puas lagi jalan2 kawasan Tawau ni...
banyak lagi tempat menarik yang pakcik tak sempat nak bawa..
tapi, nak buat macamana...setakat tu je rezeki kami di Tawau ni...

flight kami ke KL hari tu pada pukul 11.00 pagi...
sebelum bertolak ke airport, sempat lagi la nenek & wan bergambar dengan makcik
untuk kenangan...



selepas tu, baru la kami semua pergi ke airport..
sampai sana, tengok2 Zul dah sedia menunggu..
terima kasih banyak2 pada Zul yang tolong angkut barang2 kami & memberi layanan 1st class sepanjang kami di Tawau tu...
emm..disebabkan barang2 kami yang terlampau banyak & melebihi had yg sepatutnya,
terpaksa la bayar rm60 pd Air Asia...
terpaksa la kan..takkan nak tinggal pulak barang2 tu...








Alhamdulillah...kami semua tiba di LCCT Airport dengan selamat...
mujur la Iman & Ajmal tak meragam dalam flight
barang2 pulak banyak...sampai penuh 3 troli





dengan barang2 yg banyak ni...nak naik teksi memang susah...mujur juga ada kawan abah yg datang ambik kami semua (guna van)
syukur...sampai juga ke rumah kami..
dah sampai rumah....baru la terasa letihnya badan

kesimpulannya..Tawau memang best....plg best utk peminat seafood dan mutiara...
utk Pakcik Samad seisi keluarga, terima kasih kerana sudi menerima kedatangan kami & melayan kami begitu baik sepanjang kami di sana
tak lupa juga untuk Zul & isteri...
Insya-Allah..dipanjangkan umur, mesti kami akan datang lagi ke sini..

Sekian...





Friday, 9-Jul-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Catatan Perjalanan : Tawau (2)

Hari ni, 26/6/10 adalah hari ketiga kami semua di Tawau...
Ikut perancangan, hari ni kami semua akan pergi ke Semporna
tujuannya nak jalan2/cuci mata & juga pergi majlis perkahwinan kawan abah

lepas semua bersarapan, lebih kurang pukul 10.30 pagi, kami pun memulakan perjalanan
anak-anak Pakcik Samad (4 orang) pun ikut sekali, jadi kami terpaksa pergi menggunakan 2 kereta (mujur pakcik ada 2 kereta.. )

Perjalanan dari Tawau ke Semporna ni mangambil masa kira-kira 2 jam..
sampai di Semporna, masing-masing dah terasa lapar, jadi kena lah isi perut dulu
kami memilih restoran yang berdekatan dengan hotel je...lagipun pakcik kata makanan kat situ agak sedap...
dan...bila dah kenyang...Alhamdulillah...semuanya memang sedap...
pakcik juga order makanan yg tak pernah kami semua makan sebelum ni..iaitu 'gahanga'..sejenis makanan laut yang agak terkenal di Semporna
rasa 'gahanga' ni lebih kurang macam sotong...sedap..







Dah siap makan..kami pergi ke hotel pulak..(Seafest Hotel)
mujur pakcik awal2 dah booking bilik..kalau tidak, memang tak merasa la tidur di Semporna ni
sebabnya...kebetulan masa tu ada Persidangan Umno Parlimen Semporna..memang ramai la yang sibuk mencari bilik di hotel...
dah dapat kunci, masing2 masuk bilik & dapat la rehatkan badan dan posing2 kat dalam bilik...
mujur la bilik ibu & abah dekat je dengan bilik nenek & wan...jadi senang la nak mintak tolong nenek/wan jagakan Iman & Ajmal...








Lebih kurang pukul 4, kami semua pergi melawat sekitar pekan Semporna pulak..
tempat pertama yang kami tuju adalah Semporna Ocean Tourism Centre..
tempat ni dekat sangat dengan hotel yang kami duduk...jalan kaki pun boleh sampai
boleh la tengok pelbagai jenis ikan, udang & hidupan laut yang lain..airnya pun jernih sangat
ada juga restoran & kedai-kedai cenderamata
dan kat sini juga ada 'floating hotel'.....kebanyakan yang duduk kat hotel ni adalah pelancong asing...









abis pusing2 kat sini, pakcik bawa kami pusing2 di pekan Semporna ni pulak...
sambil2 tu survey sekali tempat berlangsungnya majlis persandingan kawan abah tu
dah tahu kat mana tempatnya..nanti senang la sikit nak datang...

bila balik hotel semula, siap2 solat Maghrib & kami pergi ke majlis tu
sayang nya masa ni bateri kamera dah abis...charger pulak tertinggal di rumah pakcik, tak dapat la nak ambik gambar
frust la sangat..
majlis tu meriah sangat...ada pertunjukkan tarian tradisional dan makanannya pun sedap...
yang paling ibu suka adalah sambal kerang nya...

Iman & Ajmal masa ni dah letih....
ibu siap makan...tengok2 Ajmal dah terlena kat atas riba Wan...
lepas tu turn Iman pulak...
jadi sekejap je la kami kat majlis ni....lepas abah jumpa dengan kawan-kawan dia yang lain, kami semua bertolak balik ke hotel....

Esoknya pulak...(27/6/10) kami bertolak balik ke Tawau semula..
sempat la singgah di rumah Zul...makan mi bandung yang sedap & jalan-jalan lagi ke Pasar Gantung
lepas tu singgah pulak ke rumah adik ipar pakcik ....
akhirnya baru la balik ke rumah pakcik
kena balik awal sebab malam tu nak packing semua barang2 yang kami beli...
walaupun letih seharian berjalan tapi seronok dapat tengok tempat orang...

malam tu, ni la menu kami...



bersambung lagi




Thursday, 8-Jul-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Catatan Perjalanan : Tawau (1)

Tarikh: 24/6/10

Ibu, Abah, Iman, Ajmal, Nenek & Wan semua ke Tawau pada 24/6/2010.
mengikut perancangan, bibik pun ikut sekali...tiket pun dah beli utk dia, tapi
disebabkan masalah permitnya...tak dapat lah bibik join...

Sebenarnya dah lama sangat nak jalan2 ke Tawau ni..tapi asyik tangguh2 je...
kali ni, Alhamdulillah..apa yg dirancang menjadi kenyataan..
kat Tawau...kami semua tinggal di rumah ayah saudara abah (Pakcik Samad)
Pakcik Samad ni dah lama kerja di Tawau dan sekarang dia menjadi Guru Besar di salah sebuah sekolah rendah di sana...

Pagi 24/6/10 tu..semua bangun awal...siap2 dan terus bertolak ke KL Sentral
dari KL Sentral, kami semua naik bas Skyway menuju ke LCCT Airport
masa ni, semuanya ceria je....first time nak jln jauh
Iman cam biasa la..dgn lincah & lasaknya
Ajmal pulak...sukahati sebab ada org dukung dia je..tp syukur sgt sebab Ajmal tak meragam...
senang sangat nak handle dia...

Flight kami ke Tawau hari tu pukul 3.45 petang...dan perjalanan ke Tawau lebih kurang 2 jam 45 minit
dalam flight, Iman banyak tidur...Ajmal pun sama...
mujur la semuanya ok...

sampai di Tawau..Pakcik Samad dah sedia menunggu
masa tu dah gelap..mcm dah lewat malam...
sampai rumah Pakcik Samad.. mandi, makan, borak sikit2 & terus tidur..
kena la simpan tenaga utk jalan2 esoknya pulak...











25/6/10..Hari Kedua di Tawau

Aktiviti hari ni adalah jalan2 di Pasar Gantung, Tawau
macam2 ada jual kat sini ..ada mutiara, keronsang, pakaian, barangan hiasan
naik juling mata tgk barang2 kat sini...
tapi yg tak best nya....keadaan dlm pasar tu tersangat lah panas
berpeluh2 mcm sauna...
Ajmal pun asyik merengek je.....dah la masa tu dia ngantuk..
nak pilih2 barang pun susah
mujur lah abah tolong jagakan Ajmal...dapat la ibu bershopping dgn tenang
sebenarnya ibu bukan beli apa pun..sekadar cari cenderamata utk kwn2 je
utk diri sendiri cuma beli keronsang je....
ok lah tu..untuk kenangan.....

di Pasar Gantung ni..ibu dah janji untuk berjumpa dengan kawan sekolah/sekampung ibu iaitu Zul..
dia & wife sama2 kerja kat Tawau
dah alang2 datang, jumpa la dengan dia sekali....

Lepas jumpa Zul..kami semua pergi cari kedai makan..masa tu masing2 dah lapar
sedap sgt menu2 kat kedai tu..
paling best adalah Sup Isi Ketam yg mmg famous di Tawau ni
sup ni rasa lemak manis sbb dicampur jg dgn jagung...
memang sedap sangat ..

siap2 makan + borak sikit...kami pergi ke pasar pulak...
tujuan utamanya adalah untuk beli ikan bilis, ikan masin utk bawa balik
banyak jugak kami borong...untuk makan sendiri, untuk agihkan pd adik beradik & kawan2..jadi kena lah beli banyak....

dah siap.....kami semua balik rumah Pakcik Samad
kena balik awal sikit sebab pakcik dah plan untuk buat BBQ malam tu.....
kalau lambat2..takut tak sempat nak sediakan bahan2...








Dan seperti yg dirancang...BBQ malam tu di rumah pakcik memang cukup meriah
walaupun tak ramai tetamu...cuma adik ipar pakcik & Zul sekeluarga..tapi bila dah kumpul semua, tambah anak2..jadi ramai la juga...
lagipun seafood kat sana semuanya fresh..memang sangat2 sedap & puas hati..
lepas mkn2 dan tetamu bersurai..masing2 masuk tidur
lagi pun,esoknya ada aktiviti yang lebih menarik....











bersambung....


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net